Αμερικανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μέτρια κατανάλωση σοκολάτας σχετίζεται με σημαντικά μειωμένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής, μια συχνή και επικίνδυνη μορφή καρδιακής αρρυθμίας, που αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Σύμφωνα μάλιστα με στατιστικά στοιχεία η κολπική μαρμαρυγή επηρεάζει περισσότερα από 33 εκατομμύρια άτομα σε όλο τον κόσμο, ενώ έχει υπολογιστεί ότι 1 στους 4 ενήλικες ενδέχεται να νοσήσει κάποια στιγμή στη ζωή του.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες παρακολούθησαν 55.502 Δανούς (26.400 άνδρες και 29.100 γυναίκες), ηλικίας από 50 έως 64 ετών, για διάστημα δεκατριάμισι ετών, περίοδος κατά την οποία διαγνώστηκαν 3.346 περιπτώσεις αρρυθμίας.

Μελετώντας τη διατροφή και τον τρόπο ζωής των εθελοντών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση σοκολάτας ήταν ωφέλιμη και για τα δύο φύλα, αλλά σε διαφορετικές ποσότητες. Το μεγαλύτερο όφελος για τις γυναίκες φάνηκε να προκύπτει από την κατανάλωση 1 μερίδας (ισοδυναμεί με περίπου 30 γρ.) σοκολάτας την εβδομάδα, ποσότητα που οδήγησε σε μείωση του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής κατά 21%, ενώ για το ανδρικό φύλο το μεγαλύτερο κέρδος προέκυψε από την κατανάλωση από 2 έως 6 μερίδων σοκολάτας την εβδομάδα, που οδήγησε σε μείωση του κινδύνου κατά 23%.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι η πρόσληψη 2-6 μερίδων σοκολάτας την εβδομάδα μείωνε τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής κατά μέσο όρο 20%, η κατανάλωση 1 μερίδας σοκολάτας την εβδομάδα περιόριζε τις πιθανότητες κατά 17%, ενώ η πρόσληψη 1-3 μερίδων το μήνα μείωνε τον κίνδυνο σε ποσοστό 10%.

Οι ερευνητές, ωστόσο, επισημαίνουν ότι δεν θα πρέπει να υπερβάλλουμε, καθώς τα περισσότερα προϊόντα σοκολάτας περιέχουν πολλές θερμίδες, λόγω σακχάρων και λιπών και επομένως αυξάνουν τις πιθανότητες να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους και σε εμφάνιση μεταβολικών διαταραχών. Συστήνουν μάλιστα την κατανάλωση σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο ως πιο υγιεινή επιλογή.

Η επικεφαλής της μελέτης, Elizabeth Mostofsky, καθηγήτρια στο Τμήμα Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard, δήλωσε: «Η μελέτη μάς παρέχει νέες ενδείξεις για τα οφέλη της μέτριας κατανάλωσης σοκολάτας για την υγεία και επιπλέον δείχνει τη σημασία που έχει η διατροφή στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης αρρυθμιών».

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό υγείας «Heart».