Θέλετε να περάσετε καλά Χριστούγεννα; περιορίστε τις προσδοκίες σας, συστήνουν οι ειδικοί της Διεθνούς Εταιρείας Διαχείρισης του Στρες (ISMA).

Όπως αναφέρει η πρόεδρος της εταιρείας, κ. Αν ΜακΚράκεν, συνήθως κατά τη διάρκεια των εορτών τα μέλη μιας οικογένειας – και κυρίως οι γονείς – πιέζονται υπερβολικά προκειμένου να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις των ημερών αυτών.

«Έχουν τόσο μεγάλες προσδοκίες για τις ημέρες των Χριστουγέννων. Θέλουν να είναι όλα τέλεια, με αποτέλεσμα να θέτουν τον πήχη πολύ ψηλά. Στην πραγματικότητα όμως, αυτό που πρέπει να κάνουν είναι να διατηρήσουν τις προσδοκίες σε ρεαλιστικά επίπεδα, αποφεύγοντας έτσι το υπερβολικό άγχος», δηλώνει η κ. ΜακΚράκεν.

Υποστηρίζει μάλιστα, ότι ακόμη και τα παιδιά θα πρέπει να παραμένουν προσγειωμένα ως προς τις απαιτήσεις που έχουν από τους γονείς τους τις ημέρες αυτές.

«Οι μεγάλοι πρέπει να εξηγήσουν στα παιδιά ότι δεν αξίζει να χρεωθούν οι γονείς τους προκειμένου να τους προσφέρουν τα δώρα που επιθυμούν», συμπληρώνει.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ακόμη ότι κατά τη διάρκεια των εορτών παρατηρείται αύξηση της αρτηριακής μας πίεσης λόγω του στρες των ημερών, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας.

Έρευνα που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο του Δυτικού Λονδίνου σε συνεργασία με την ιστοσελίδα moneysupermarket.com – όπου ο καταναλωτής μπορεί διαδικτυακά να συγκρίνει τιμές προϊόντων – έδειξε ότι τουλάχιστον το 50% των καταναλωτών που βγήκαν για τα χριστουγεννιάτικα ψώνια έπειτα από 75 λεπτά ανέβασαν πίεση σε επικίνδυνα για την υγεία τους επίπεδα.

«Όπως δείχνει η συγκεκριμένη μελέτη, μια κατά τα άλλα «ακίνδυνη» δραστηριότητα όπως π.χ. τα χριστουγεννιάτικα ψώνια μπορεί τελικά να έχει καταστρεπτική επίδραση τόσο στην ψυχολογία όσο και στην υγεία μας», τονίζει ο επικεφαλής της έρευνας δρ. Τζον Τέρνερ.

Οι ειδικοί προτείνουν λοιπόν να καταφεύγουμε συχνότερα σε αγορές μέσω του διαδικτύου, αλλά και να περιορίζουμε την κατανάλωση αλκοόλ προς αποφυγή των…καυγάδων.

Διαβάστε ακόμα:
Τα γιορτινά ψώνια μάς αγχώνουν
http://www.vita.gr/html/ent/974/ent.7974.asp

Λύστε τo παζλ των γιορτών
http://www.vita.gr/html/ent/244/ent.2244.asp

Kρατήστε τα καλύτερα δώρα για… τον εαυτό σας
http://www.vita.gr/html/ent/243/ent.2243.asp