Στη γέννηση ενός υγιούς μωρού οδήγησε η εφαρμογή μιας νέας μεθόδου επιλογής ωαρίου σε μια γυναίκα 41 ετών.

Η ευτυχής μαμά είχε συνολικά υποβληθεί σε 13 ανεπιτυχείς εξωσωματικές. Η συγκεκριμένη μέθοδος αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη τεχνική που ανέπτυξαν οι ειδικοί της κλινικής Care Fertility και επιτρέπει την ταχύτατη ανάλυση του γενετικού υλικού του γονιμοποιημένου ωαρίου για τον εντοπισμό πιθανών χρωμοσωματικών ανωμαλιών.

Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, καθηγητή Σάιμον Φίσελ, ο ερχομός του μικρού Όλιβερ -όπως ονομάζεται το πρώτο βρέφος που γεννήθηκε με τη συγκεκριμένη μέθοδο- αποδεικνύει ότι ο συγκεκριμένος έλεγχος θα μπορούσε να βοηθήσει ζευγάρια με προβλήματα γονιμότητας που έχουν ταλαιπωρηθεί με αλλεπάλληλες προσπάθειες, να αποκτήσουν επιτέλους υγιείς απογόνους.

«Όλη η ομάδα περίμενε με αγωνία τη γέννηση του ιδιαίτερου αυτού μωρού», αναφέρει ο καθηγητής.

«Η γέννηση του Όλιβερ αποτελεί ορόσημο για την κατανόηση των αποτυχημένων προσπαθειών πολλών γυναικών να αποκτήσουν παιδί», εξηγεί. «Περίπου το 50% των ωαρίων νεαρών γυναικών και το 75% γυναικών ηλικίας άνω των 39 ετών φέρουν χρωμοσωματικές ανωμαλίες. Κατά τη νέα μέθοδο γίνεται έλεγχος ωαρίων ή εμβρύων σε έναν κύκλο εξωσωματικής γονιμοποίησης, κατά τον οποίο αξιολογούνται όλα τα χρωμοσώματα και επιλέγονται για εμφύτευση τα πιο υγιή έμβρυα», περιγράφει ο κ. Φίσελ.

Από την άλλη, δεν είναι λίγοι οι επιστήμονες οι οποίοι βλέπουν την εν λόγω επιτυχία διατηρώντας τις επιφυλάξεις τους.

«Στην παρούσα φάση μπορούμε να πούμε ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα είχε πολλή τύχη», αναφέρει ο καθηγητής Πίτερ Μπροντ, επικεφαλής του γυναικολογικού τμήματος του Kings College του Λονδίνου. Δεν παρέλειψε, παρ’ όλα αυτά, να συγχαρεί τη μητέρα που κατάφερε μετά από αποτυχημένες προσπάθειες τόσων ετών να κρατήσει επιτέλους το μωράκι της στην αγκαλιά της.

Ο δρ. Στούαρτ Λέιβερι, από το Νοσοκομείο «Hammersmith» του Λονδίνου, έσπευσε να χαρακτηρίσει τη νέα τεχνική ως πανίσχυρο εργαλείο που θα μπορούσε να καταδείξει ποια έμβρυα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχούς εμφύτευσης και γέννησης.

«Σίγουρα είναι πολύ νωρίς και θα πρέπει να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για τη νέα τεχνική μέχρις ότου συγκεντρώσουμε περισσότερα στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της», λέει χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ακόμα:
Tο ημερολόγιο μιας εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/339/ent.1339.asp

Το Ιερό Γκραάλ της εξωσωματικής
http://www.vita.gr/html/ent/355/ent.8355.asp

«Αξίζει» για εσάς η εξωσωματική;
http://www.vita.gr/html/ent/506/ent.9506.asp