Αφιερώστε λίγο από τον χρόνο σας και κοιταχτείτε με ηρεμία στον καθρέφτη. Όχι για να χτενιστείτε ή να βάλετε κραγιόν, αλλά για να δείτε τον εαυτό σας ως μία οντότητα. Όποιοι και αν είναι οι λόγοι που έχετε για να μην τον αποδέχεστε έτσι όπως είναι, έρχονται στην επιφάνεια. Τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να δούμε τον εαυτό μας όπως ακριβώς είναι στον καθρέφτη και να τον αγαπούσαμε γι’ αυτό που είναι; Για τη Louise Hay, τη διάσημη θεραπεύτρια και γκουρού της θετικής φιλοσοφίας, οι ασκήσεις στον καθρέφτη είναι η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να χτίσουμε μια υγιή σχέση με το εγώ και πάνω σε αυτήν να οικοδομήσουμε τη ζωή μας όπως την ονειρευόμαστε. «Όσο πιο πρόθυμοι είμαστε να αγαπήσουμε τον εαυτό μας ακριβώς όπως είναι, τόσο πιο γρήγορα θα βρούμε λύσεις στα ζητήματα που μας απασχολούν και μας εμποδίζουν να προχωρήσουμε», δηλώνει η ειδικός.

Εμείς και ο εαυτός μας

Η ποιότητα της σχέσης που έχουμε με τον εαυτό μας καθορίζει όλες τις σχέσεις που δημιουργούμε στη ζωή μας και αντανακλάται σε αυτές. Η ικανότητά μας να αγαπάμε τον εαυτό μας μάς δίνει τη δύναμη να συνδεθούμε με την εσωτερική μας σοφία και να καλλιεργήσουμε τα δώρα της ψυχής μας με τα οποία ήρθαμε σε αυτόν τον κόσμο. Όταν έχουμε μάθει να αγαπάμε τον εαυτό μας, είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε πότε μας αγαπούν αληθινά οι άλλοι. Συγχρόνως, όταν εκείνοι βλέπουν ότι εμείς αγαπάμε και φροντίζουμε τον εαυτό μας, παρακινούνται να μας αγαπήσουν και εκείνοι. Και το σημαντικότερο από όλα, μόνο όταν καταφέρουμε να αγαπήσουμε αληθινά τον εαυτό μας, θα μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον σύντροφό μας, τα παιδιά μας, τα αδέρφια μας.

Αυτοεκτίμηση: Το «κλειδί» για υγιείς σχέσεις

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως η αγάπη για τον εαυτό τους είναι εγωισμός. Στην πραγματικότητα, η υγιής σχέση με το εγώ είναι ο μοναδικός τρόπος για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε σχέσεις με τους γύρω. Πώς μπορούμε να αγαπήσουμε οποιονδήποτε άλλον αν δεν αγαπάμε τον εαυτό μας; Πώς μπορούμε να προσφέρουμε κάτι που δεν έχουμε; Η άσκηση του καθρέφτη μάς δίνει την ευκαιρία να ανακαλύψουμε ποιον κρύβουμε μέσα μας, να επικοινωνήσουμε, να καταλάβουμε αυτό το ον και να θυμηθούμε ποιοι πραγματικά είμαστε. Μας βοηθά να ανακαλύψουμε το αληθινό πρόσωπό μας, να το αποδεχτούμε και να αναγνωρίσουμε ποιοι είμαστε όταν δεν μας επικρίνουμε και δεν μας απορρίπτουμε.

Το πρόγραμμα της μεταμόρφωσης

Η μέθοδος που ανέπτυξε η Louise Hay ονομάζεται «mirror work» («δουλειά στον καθρέφτη»). Να τι λέει για αυτήν η ίδια: «Είναι η πιο αποτελεσματική τεχνική που έχω βρει για να μάθει κανείς να αγαπάει τον εαυτό του και να βλέπει τον κόσμο ως μια αγκαλιά που τον περιβάλλει με ασφάλεια και αγάπη. Σε όλη μου την πορεία διδάσκω τους ανθρώπους πώς να κάνουν “mirror work”. Η αρχή γίνεται με τις “δηλώσεις”. “Δήλωση” είναι οτιδήποτε λέμε ή σκεφτόμαστε. Όλη η συνομιλία με τον εαυτό μας, ο διάλογος μέσα στο κεφάλι μας, είναι ένας χείμαρρος “δηλώσεων”. Αυτές οι “δηλώσεις” είναι μηνύματα στο υποσυνείδητο τα οποία καθορίζουν τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε». Οι «δηλώσεις» διακρίνονται σε θετικές και αρνητικές. Για να δουλέψουμε στον καθρέφτη, χρειαζόμαστε μόνο τις θετικές, αυτές δηλαδή που εμφυτεύουν μέσα μας θεραπευτικές σκέψεις και ιδέες, οι οποίες μας βοηθούν να αναπτύξουμε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση και δημιουργούν ηρεμία στη σκέψη και εσωτερική χαρά. Για να είναι ισχυρές οι θετικές «δηλώσεις», πρέπει να ειπωθούν μεγαλόφωνα, μπροστά στον καθρέφτη. Γιατί; «Διότι ο καθρέφτης αντικατοπτρίζει τα συναισθήματα που έχουμε για τον εαυτό μας. Μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε άμεσα πού αντιστεκόμαστε και πού είμαστε ανοιχτοί και ρευστοί. Ο καθρέφτης δείχνει ξεκάθαρα ποιες σκέψεις θα χρειαστεί να αλλάξουμε, αν θέλουμε να έχουμε μια ευτυχισμένη, ικανοποιητική ζωή», εξηγεί η Louise Hay.

Η πορεία προς την αυτογνωσία και τη αυτοεκτίμηση

Όσο περισσότερο προχωράμε τη δουλειά στον καθρέφτη, τόσο περισσότερο συνειδητοποιούμε τις λέξεις που λέμε και τα πράγματα που κάνουμε. Μαθαίνουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας σε ένα επίπεδο πιο βαθύ και ουσιαστικό από ό,τι πριν. Όταν συμβαίνει κάτι καλό στη ζωή μας, μπορούμε να πάμε στον καθρέφτη και να πούμε: «Σ’ ευχαριστώ, σ’ ευχαριστώ. Είναι φανταστικό. Σ’ ευχαριστώ που το έκανες αυτό». Αν, από την άλλη, συμβεί κάτι κακό, μπορούμε να πάμε στον καθρέφτη και να πούμε: «Εντάξει, σ’ αγαπάω. Αυτό που μόλις συνέβη θα περάσει, αλλά εγώ σ’ αγαπάω κι αυτό θα κρατήσει για πάντα».

Ένας αγαπημένος φίλος

Για τους περισσότερους από εμάς το να καθόμαστε μπροστά στον καθρέφτη και να κοιτάζουμε τον εαυτό μας είναι αρχικά δύσκολο, γι’ αυτό και η διαδικασία είναι εξελικτική. Γιατί, καθώς συνεχίζουμε την προσπάθεια, γινόμαστε λιγότερο αυτοκριτικοί και η εργασία γίνεται παιχνίδι με τον καθρέφτη. Πολύ γρήγορα ο καθρέφτης γίνεται σύντροφος, ένας αγαπημένος φίλος αντί για εχθρός.

Συνήθεια που θα κρατήσει για πάντα

Σκοπός μας είναι να κάνουμε τη δουλειά στον καθρέφτη συνήθεια για όλη μας τη ζωή. Η Louise Hay προτείνει ένα πρόγραμμα 21 ημερών που θα φέρει αλλαγές στη ζωή μας. Δεν γίνεται να τη μεταμορφώσουμε μέσα σε τρεις εβδομάδες, μπορούμε όμως να φυτέψουμε τους σπόρους για μια διαφορετική βάση. Καθώς συνεχίζουμε τη δουλειά στον καθρέφτη, αυτοί οι σπόροι εξελίσσονται σε νέες, υγιείς συνήθειες σκέψης που ανοίγουν την πόρτα σε μια χαρούμενη και γεμάτη ζωή. Η δουλειά στον καθρέφτη είναι ένα δώρο αγάπης στον εαυτό μας. Χρειάζεται μόνο ένα δευτερόλεπτο για να πούμε «γεια σου φίλε», «στις ομορφιές σου σήμερα», «πλάκα δεν έχει;». Είναι απίστευτα σημαντικό να στέλνουμε στον εαυτό μας μικρά θετικά μηνύματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Info: Μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα των 21 ημερών της Louise Hay στο heyhouseu.com.