Την τάση να συμπεριφέρονται όπως… οι μαϊμούδες έχουν οι «κύριοι διευθυνταί», υποστηρίζει νέα έρευνα. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου New South Wales διαμόρφωσαν έξυπνα ερωτηματολόγια και στη συνέχεια τα μοίρασαν σε εκατοντάδες διευθυντικά στελέχη και εργαζόμενους. Συγκρίνοντας λοιπόν τα στοιχεία διαπίστωσαν ότι ως επί τω πλείστον οι διευθυντές είχαν την τάση να συμπεριφέρονται στο γραφείο τους παρόμοια με τις μαϊμούδες, τους χιμπατζήδες, τους μακάκους και άλλα πρωτεύοντα θηλαστικά, «ξαδερφάκια» του ανθρώπινου είδους: «σημάδευαν» την περιοχή τους, επέβαλαν την εξουσία τους και επιδείκνυαν την δύναμή τους.

Βρήκαν ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη υιοθετούσαν τις μεθόδους των αρσενικών πιθήκων, που επιδεικνύουν συγκεκριμένα σημεία του σώματός τους, ή των αρσενικών παγωνιών που καμαρώνουν για την χρωματιστή ουρά τους, φορώντας σκουρόχρωμα κοστούμια συνδυασμένα με πουκάμισα ή γραβάτες με έντονα χρώματα. Στη φύση κάτι τέτοιο συμβαίνει για την προσέλκυση των θηλυκών. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας καθηγητή Τζέφρι Μπρειθγουέιτ, ωστόσο, στο χώρο εργασίας με τον τρόπο αυτό τα διευθυντικά στελέχη διασφαλίζουν την θέση τους στην ιεραρχία.

Όπως αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Health Organization and Management», στην οποία δημοσιεύεται η έρευνα, στα περισσότερα επαγγέλματα, οι «ανώτεροι» τείνουν πολλές φορές να έχουν μεγαλύτερες καρέκλες προς επίδειξη κύρους, μιλούν πιο δυνατά από τους υπόλοιπους και διακόπτουν τους άλλους πιο συχνά, διατηρούν ζηλευτό χώρο εργασίας, όπως π.χ. γραφεία με θέα, και επιδεικνύουν τα υπερσύγχρονα γκάτζετ ή τα πανάκριβα αυτοκίνητά τους.

Παράλληλα, μια δεύτερη έρευνα από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Νιούαρκ έδειξε ότι τα άτομα με έντονα ναρκισσιστική συμπεριφορά είναι εκείνα που καταφέρνουν τις περισσότερες φορές να αναρριχηθούν στις υψηλότερες θέσεις της ιεραρχίας.

Οι διευθυντές-νάρκισσοι, μάλιστα, κατά τους ειδικούς, τείνουν να είναι εγωιστές, να υπερεκτιμούν τα ταλέντα και τις ικανότητές τους και να έχουν έλλειψη κατανόησης για τους γύρω τους.

Οι ερευνητές διαχωρίζουν τον ναρκισσισμό από την υψηλή αυτοεκτίμηση. Σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, ψυχολόγο δρ. Έιμι Μπρουνέλ, κάποιος που έχει υψηλή αυτοεκτίμηση είναι γοητευτικός μέσα από την αυτοπεποίθησή του, ενώ ενδιαφέρεται για τον συνάνθρωπό του και αναπτύσσει οικειότητα με τους γύρω του. «Οι νάρκισσοι πάλι, “φουσκώνουν” τις ικανότητές τους» και δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τους άλλους, τονίζει η ειδικός.

Αν και απολαμβάνουν την ισχύ των διευθυντικών θέσεων, παρόλα αυτά, σύμφωνα με την επιθεώρηση «Personality and Social Psychology Bulletin», η έπαρση που τους διακατέχει δεν τους κάνει απαραίτητα «καλούς διευθυντές».

Διαβάστε ακόμη:
Ίδια είναι τα αφεντικά, αρσενικά και θηλυκά;
http://www.vita.gr/html/ent/345/ent.7345.asp

Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο γραφείο
http://www.vita.gr/html/ent/548/ent.1548.asp

Θα αντέχατε να είστε υπάλληλος του εαυτού σας;
http://www.vita.gr/html/ent/266/ent.3266.asp

Γιατί δεν έχω καλές σχέσεις με τους συναδέλφους μου;
http://www.vita.gr/html/ent/060/ent.2060.asp

Kαινούργια δουλειά. Tι να προσέξω για να μείνω;
http://www.vita.gr/html/ent/240/ent.2240.asp