Ανησυχία προκάλεσε σε πολλές γυναίκες το άρθρο της «Liberation», σύμφωνα με το οποίο 30.000 γυναίκες στη Γαλλία, οι οποίες είχαν κάνει αυξητική στήθους ίσως χρειαστεί τώρα να αφαιρέσουν τα εμφυτεύματα από σιλικόνη της εταιρείας PIP (Poly Implant Prothese), καθώς αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία, για λόγους οικονομίας, χρησιμοποιούσε σιλικόνη, που δεν πληρούσε τους όρους ασφαλείας. Η εταιρεία τελικά έκλεισε, χιλιάδες γυναίκες προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη και χιλιάδες ακόμα αγωνιούν για τις επιπτώσεις στην υγεία τους. Μεγάλο προβληματισμό προκάλεσε και μια σπάνια περίπτωση λεμφώματος, που κατέληξε σε θάνατο της ασθενούς. Άραγε χρησιμοποιήθηκαν και στην Ελλάδα τα μη εγκεκριμένα γαλλικά ενθέματα της PIP; Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ε.Ο.Φ στις 14/4/2010, η εταιρεία PIP εξήγαγε τα συγκεκριμένα ενθέματα στήθους σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Βέβαια, όταν ανακαλύφθηκε το σκάνδαλο σταμάτησαν να κυκλοφορούν και αποσύρθηκαν από την αγορά. Με αφορμή, λοιπόν, αυτό το γεγονός μιλήσαμε με τον πλαστικό χειρουργό κ. Κωνσταντίνο Φλώρο, μέλος της Βρετανικής Εταιρείας Πλαστικής Επανορθωτικής Χειρουργικής.

Κύριε Φλώρο, οι γυναίκες που έχουν κάνει αυξητική στήθους και έχουν βάλει ένθεμα σιλικόνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακοήθεις παθήσεις;
Μέχρι στιγμής η γνώση που έχουμε για τα ενθέματα σιλικόνης είναι ότι δεν υπάρχει καμιά συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού. Οι γυναίκες που έχουν υποβληθεί σε επέμβαση αύξησης στήθους έχουν τις ίδιες πιθανότητες να παρουσιάσουν κακοήθεις παθήσεις με τις γυναίκες που δεν έχουν ένθεμα σιλικόνης.
Αυτά όλα να υποθέσουμε ότι αφορούν εγκεκριμένα ενθέματα στήθους που πληρούν τους όρους ασφαλείας. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτοί παραβιάζονται, όπως στην περίπτωση των ενθεμάτων της εταιρείας PIP, που είχαν βιομηχανική σιλικόνη;
Πράγματι, τα πράγματα εδώ αλλάζουν. Η εταιρεία PIP, η οποία λειτούργησε από το 2001 έως το 2010, ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιούσε σιλικόνη η οποία δεν ήταν εγκεκριμένη – ήταν για βιομηχανική χρήση. Είχαν πάρει βέβαια έγκριση, αλλά όχι φυσικά για την ακατάλληλη σιλικόνη.
Και πώς ανακαλύφθηκε όλο αυτό;
Σε αυτού του τύπου τις σιλικόνες άρχισε να παρατηρείται πολλαπλάσιος αριθμός προβλημάτων και συγκεκριμένα πολλαπλάσιος αριθμός ρήξεων σε σύγκριση με τον μέσο αναμενόμενο όρο. Σπάγανε, δηλαδή, σε μεγαλύτερο βαθμό από αυτόν που θα περίμενε κανείς. Έτσι, όταν ανακαλύφθηκε αυτή η απάτη, σταμάτησαν να κυκλοφορούν και αποσύρθηκαν από την αγορά.
Θεωρείτε ότι ο θάνατος της γυναίκας στη Γαλλία από αναπλαστικό λέμφωμα οφείλεται στο ένθεμα της εταιρείας PIP;
Το πρόσφατο αυτό περιστατικό, δηλαδή ο θάνατος της Γαλλίδας από αναπλαστικό λέμφωμα, η οποία είχε το ένθεμα σιλικόνης της εταιρείας PIP, θεωρήθηκε ότι είχε κάποια σχέση με το συγκεκριμένο εμφύτευμα. Από την άλλη μεριά, όμως, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι το αναπλαστικό λέμφωμα, με βάση μελέτη που έχει γίνει, δεν έχει συσχετιστεί με κάτι συγκεκριμένο. Θέλω να πω, δηλαδή, ότι στα περιστατικά αναπλαστικού λεμφώματος τα οποία έχουν εμφανιστεί εδώ και αρκετά χρόνια δεν έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο ενθέματα PIP, αλλά και ενθέματα τα οποία ήταν φυσιολογικού ορού, δηλαδή νερού. Συνεπώς, δεν υπάρχει μια ξεκαθαρισμένη άποψη σχετικά με το τι προκάλεσε το αναπλαστικό λέμφωμα. Είναι, λοιπόν, πιθανό και σε αυτή την περίπτωση της Γαλλίδας η εμφάνιση του αναπλαστικού λεμφώματος να ήταν τυχαίο γεγονός και όχι συνδεδεμένο με το ένθεμα PIP. Αυτό βέβαια δεν το ξέρουμε και δεν μπορεί να το πει κανένας με σιγουριά προς το παρόν. Μάλιστα, εδώ αξίζει να αναφερθεί ότι πολύ πριν από αυτό το πρόσφατο περιστατικό της γυναίκας που πέθανε από αναπλαστικό λέμφωμα και η οποία είχε βάλει το ακατάλληλο ένθεμα είχε γίνει σχετική επιστημονική έρευνα, η οποία είχε αποκαλύψει ότι σε κάποιες περιπτώσεις γυναικών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε αυξητική μαστού και είχαν βάλει ενθέματα σιλικόνης παρουσιάστηκε μια πολύ σπάνια μορφή λεμφώματος, που εμφανίστηκε στην περιοχή γύρω από το ένθεμα και θεωρήθηκε ότι μπορεί να έχει κάποια σχέση, χωρίς όμως να αποδειχθεί κάτι σίγουρα. Στη βιβλιογραφία εμφανίστηκαν γύρω στα 36 τέτοια περιστατικά λεμφώματος και παγκόσμια o FDA (Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων) βρήκε γύρω στα 60 από το 1989 σε έναν αριθμό τουλάχιστον 10 εκατομμυρίων περιπτώσεων αυξητικής μαστού που εκτιμάται ότι έχουν γίνει παγκοσμίως. Με άλλα λόγια, το ποσοστό εμφάνισης αυτού του λεμφώματος σε γυναίκες που είχαν κάνει αυξητική μαστού και είχαν βάλει ενθέματα σιλικόνης ήταν πάρα πολύ χαμηλό.
Αν μια γυναίκα έχει βάλει ενθέματα σιλικόνης της γαλλικής εταιρείας PIP, πρέπει να τα αφαιρέσει;
Δεν υπάρχει λόγος πανικού. Ωστόσο, οι γυναίκες που έχει βρεθεί ότι έχουν τέτοιου είδους ενθέματα PIP έχουν μεγαλύτερη ανάγκη παρακολούθησης. Πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθούν στον γιατρό τους και από ‘κεί και πέρα θα δούμε και τι ακριβώς θα γίνει σχετικά με την οδηγία αφαίρεσης αυτών των ενθεμάτων.
Τι θα συμβουλεύατε τις Ελληνίδες που ανησυχούν;
Οι γυναίκες οι οποίες προχωρούν σε μία αυξητική μαστού καλό θα είναι να ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό τους μια «ταυτότητα» του εμφυτεύματος, ώστε να έχουν γνώση του τύπου ακριβώς του ενθέματος που έχει χρησιμοποιηθεί. Αν δεν έχουν πάρει μια τέτοια ταυτότητα, θα πρέπει να ρωτήσουν τον γιατρό τους, ο οποίος κρατάει αρχείο, για τον ακριβή τύπο και το υλικό του ενθέματος που έχει χρησιμοποιηθεί (π.χ. σιλικόνη, φυσιολογικός ορός κ.λπ.). Είναι επίσης πολύ σημαντικό μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, σε 2 με 3 χρόνια δηλαδή, να επισκέπτονται τον γιατρό τους και να κάνουν κάποιον τυπικό έλεγχο, ώστε να έχουν εικόνα του τι ακριβώς συμβαίνει. Μια μαστογραφία, ένας υπέρηχος ή μια μαγνητική τομογραφία, ανάλογα με το τι κρίνει απαραίτητο ο γιατρός, μπορεί να δώσει πολλές πληροφορίες.
Πότε να πάει μια γυναίκα αμέσως στον γιατρό;
Αν μια γυναίκα παρατηρήσει μετά από χρόνια ότι ο ένας από τους δύο μαστούς της έχει αλλάξει σχήμα, πονάει ή μεγαλώνει, τότε θα πρέπει να επισκεφτεί αμέσως τον γιατρό στον οποίο είχε κάνει την επέμβαση για περαιτέρω διερεύνηση.