Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν πολύ καλά ότι όταν είναι πιεσμένοι και κουρασμένοι το τελευταίο πράγμα που έχουν στο μυαλό τους είναι το σεξ. Εκ των πραγμάτων λοιπόν η σεξουαλική συνεύρεση δεν μπορεί να είναι πάντοτε «τέλεια», ούτε όλες οι στιγμές ιδανικές. Από την άλλη, ζούμε σε μια εποχή που διαρκώς ακούμε, διαβάζουμε και παρακολουθούμε θέματα που περιστρέφονται γύρω από την ερωτική μας ζωή. Ωστόσο, παρότι σήμερα τα ζητήματα σεξουαλικής συμπεριφοράς έχουν πάψει πλέον να θεωρούνται ταμπού, πολλές φορές αντιμετωπίζονται με απορίες και παρανοήσεις. Ποιες είναι αυτές; Διαβάστε παρακάτω.

1. Ποια πρέπει να είναι η συχνότητα των επαφών;

Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη απάντηση σε αυτήν την απορία. Το κάθε ζευγάρι έχει τη δική του… συχνότητα, η οποία από τη στιγμή που θεωρείται ικανοποιητική και για τους δύο είναι μέσα στο πλαίσιο του φυσιολογικού. Οπως καταλαβαίνει κανείς, ο αριθμός της συχνότητας που πρέπει να κάνει σεξ ένα ζευγάρι για να νιώθει καλά, είναι καθαρά υποκειμενικός.
Τι δείχνουν οι έρευνες: Κατά τους ειδικούς του Ινστιτούτοu Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) τα περισσότερα ζευγάρια κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα. Επίσης, σε πρόσφατη μελέτη, η οποία κατέγραψε κατά πόσο τα ζευγάρια που βρίσκονται σε σταθερή μακροχρόνια σχέση είναι ικανοποιημένα από τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών, το 46% των ανδρών και το 58% των γυναικών δήλωσαν ότι νιώθουν πολύ καλά με την ερωτική τους ζωή. Ωστόσο, η συντριπτική πλειονότητα των ανδρών και τα 2/3 των γυναικών από αυτούς που δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι θα ήθελαν να κάνουν σεξ πιο συχνά και μόνο το 1/3 των γυναικών ήθελε σεξ πιο αραιά.

2. Η γέννηση ενός παιδιού επηρεάζει τη σεξουαλική επιθυμία;

Πολλές νέες μητέρες αισθάνονται μια υπερβολική ευθύνη για τη φροντίδα του μωρού τους και αυτό τις κάνει να βάζουν σε δεύτερη μοίρα το σεξ. Ομως σύμφωνα με τους ειδικούς, εκτός από το μωρό, που μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους, υπάρχουν και άλλοι, πιο σοβαροί λόγοι που οι νέες μητέρες εμφανίζουν μειωμένη σεξουαλική επιθυμία. Ο θηλασμός, για παράδειγμα, μειώνει τα επίπεδα των οιστρογόνων (γυναικείων ορμονών) στο αίμα, με αποτέλεσμα να εξαφανίζεται η διάθεση για σεξ. Τα αυξημένα επίσης επίπεδα της προλακτίνης (ορμόνη που έχει σχέση με τον θηλασμό), μπορεί να επηρεάσουν με τη σειρά τους την ερωτική επιθυμία Κάποιος μικροτραυματισμός επίσης που μπορεί να έχει υποστεί στα γεννητικά της όργανα η γυναίκα από τον τοκετό και ο φόβος ότι θα πονέσει κατά τη σεξουαλική επαφή είναι αρκετά συχνές αιτίες για προσωρινή απώλεια της σεξουαλικότητάς της.
Τι δείχνουν οι έρευνες: Σε μελέτη με ζευγάρια που έγιναν για πρώτη φορά γονείς, 8 μήνες μετά τον ερχομό του παιδιού το 50% των ζευγαριών ανέφερε πως η σεξουαλική του ζωή είναι «κακή» ή «όχι πολύ καλή» και το ένα στα πέντε ήθελε βοήθεια για αυτό. Επίσης, το ποσοστό όσων αξιολόγησαν την ποιότητα της σχέσης τους ως «κακή» ή «όχι πολύ καλή» αυξήθηκε, από 1% πριν από τη γέννα, σε 20% 8 μήνες μετά.

3. Σε τι ποσοστό το άγχος «μπλοκάρει» το σεξ;

Δεκάδες επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το άγχος, όπου και αν οφείλεται (σε προβλήματα οικονομικά, εργασιακά, σε κακή σχέση ενός ατόμου με τον εαυτό του ή το σώμα του) δημιουργεί αρκετά συχνά μειωμένες ερωτικές επιδόσεις και στα δυο φύλα, όπως δηλώνει το 25% των ανδρών και το 28% των γυναικών. Συγκεκριμένα, το άγχος επηρεάζει αρνητικά τις ορμόνες των γυναικών, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σεξουαλική επιθυμία, ενώ στους άνδρες μειώνει τα επίπεδα της τεστοστερόνης δημιουργώντας μακροπρόθεσμα προβλήματα όπως η στυτική δυσλειτουργία και η πρόωρη εκσπερμάτιση. Επιπλέον, στους άνδρες το έντονο άγχος για να ικανοποιήσουν την ερωτική σύντροφο, το λεγόμενο άγχος απόδοσης, γίνεται μερικές φορές παράγοντας που κινητοποιεί ψυχικούς και σωματικούς μηχανισμούς ικανούς να καταστήσουν αδύνατη τη σεξουαλική επαφή.
Τι δείχνουν οι έρευνες: Σύμφωνα με μελέτες, οι 6 στους 10 ερωτηθέντες δηλώνουν ότι κύριος παράγοντας που βλάπτει το σεξ σε ποσοστό 41% είναι τα οικονομικά και 21% το εργασιακό άγχος. Από τη μελέτη προκύπτει ότι οι κοινωνικές ομάδες που πλήττονται περισσότερο όσον αφορά τη σεξουαλική ζωή είναι οι ερωτηθέντες με τα μεσαία εισοδήματα, καθώς σε ποσοστό 55% δηλώνουν ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει δυσμενώς στη σεξουαλική τους λειτουργία και επιθυμία. Αντίστοιχα, τα ποσοστά στα άτομα με τα χαμηλά εισοδήματα είναι 23% και 22% στα ανώτερα. Επίσης, είναι εντυπωσιακό ότι το 42% των ερωτηθέντων θεωρεί προτεραιότητα την οικονομική του κατάσταση, το 31% τη συναισθηματική του ισορροπία και μόλις το 16% το σεξ.

4. Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος;

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν προσπαθήσει να απαντήσουν στο συγκεκριμένο ερώτημα που φαίνεται να βασανίζει πολλούς άνδρες. Οι ερευνητές μάλιστα έχουν επανειλημμένως βρει ότι ενώ το 85% των γυναικών είναι ικανοποιημένες από το πέος του συντρόφου τους, οι άνδρες δεν είναι τόσο σίγουροι για τον εαυτό τους. Η αλήθεια επίσης είναι ότι το μέγεθος του πέους δεν σχετίζεται με την απόλαυση στη σεξουαλική ζωή. Η πραγματική σωματική και ψυχική επαφή και η τεχνική της σεξουαλικής πράξης είναι τα στοιχεία εκείνα που προσφέρουν στο ζευγάρι τη σεξουαλική μαγεία.
Τι δείχνουν οι έρευνες: Στο επιστημονικό περιοδικό «Nature» δημοσιεύτηκε ένας πίνακας που περιέχει τα αποτελέσματα 16 μελετών σχετικά με τις διαστάσεις του πέους. Το σημαντικό είναι ότι όλες κατέληξαν σε παρόμοια ευρήματα:
• Το μέσο μήκος του χαλαρού πέους κυμαίνεται από 7 έως 10 εκατοστά.
• Η μέση περιφέρεια του χαλαρού πέους κυμαίνεται από 9 έως 10 εκατοστά.
• Το μέσο μήκος του πέους σε στύση κυμαίνεται από 12 έως 16 εκατοστά.
• Η μέση περιφέρεια του πέους σε στύση εκτιμάται γύρω στα 12 εκατοστά. Παράλληλα, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το King’s College του Λονδίνου στην οποία συμμετείχαν 15.521 άνδρες διαφόρων ηλικιών από όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, οι 5 στους 100 άνδρες έχουν μόριο άνω των 16 εκατοστών, ενώ πέος μικρότερο των 10 εκατοστών διαθέτει μόλις το 5% του ανδρικού πληθυσμού.

5. Πότε μιλάμε για πρόωρη εκσπερμάτιση;

Ως γνωστόν, η εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και, στους περισσότερους άνδρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό. H πιο συνηθισμένη μορφή της πρόωρης εκσπερμάτισης είναι αμέσως μετά τη διείσδυση (είσοδο του πέους στον κόλπο), ενώ ακραία μορφή θεωρείται ο άνδρας να εκσπερματώνει προτού υπάρξει οποιοσδήποτε άμεσος ερεθισμός του πέους. Κριτήριο, επομένως, για τη διάγνωση του προβλήματος είναι το πόσο διαρκεί η επαφή πριν από την εκσπερμάτιση.
Τι δείχνουν οι έρευνες: Στους άνδρες που πάσχουν από πρόωρη εκσπερμάτιση, η σεξουαλική πράξη ολοκληρώνεται συνήθως σε 1-2 λεπτά από τη στιγμή της διείσδυσης, διότι η εκσπερμάτιση προκύπτει γρήγορα και με ελάχιστο έλεγχο. Ουσιαστικά, η φάση της διέγερσης είναι πολύ σύντομη και διακρίνεται από φυσιολογική και γρήγορη επίτευξη στύσης, αλλά και από ταχεία εκσπερμάτιση και οργασμό, χωρίς να επιτρέπει στον άνδρα να απολαύσει την ερωτική πράξη. Στις περισσότερες σύγχρονες μελέτες πραγματικού χρόνου φαίνεται ότι το 10% των ανδρών αυτών δήλωσε ότι ολοκληρώνει μεταξύ 2 και 3 λεπτών, ενώ το υπόλοιπο 90% σε λιγότερο από 1 λεπτό από τη στιγμή της διείσδυσης.

6. Πόσα παντρεμένα ζευγάρια κοιμούνται χωριστά;

Είναι πολλοί οι λόγοι που μπορεί να κάνουν το ζευγάρι να κοιμάται χωριστά. Κάτι οι διαφορετικές ασχολίες του καθενός, κάτι το ροχαλητό που γίνεται πολύ ενοχλητικό μέσα στην ησυχία της νύχτας, κάτι που ένας από τους δύο ενοχλείται από τη συχνή επίσκεψη του άλλου στην τουαλέτα και πολλά ακόμη που μοιραία δημιουργούν σκέψεις για ξεχωριστά κρεβάτια. Ωστόσο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο – εκτός από την Αγγλία – το να κοιμάται ένα ζευγάρι σε χωριστά κρεβάτια θεωρείται τουλάχιστον προοίμιο του χωρισμού. Το διπλό κρεβάτι είναι φορτισμένο με όλα τα καλά συναισθήματα και τους συνειρμούς της πρώτης ερωτικής νύχτας.
Τι δείχνουν οι έρευνες: Το ζήτημα – λένε οι ειδικοί – είναι κατά βάση συναισθηματικό, καθώς η αίσθηση που αφήνει σε όλους η αγκαλιά του συντρόφου το βράδυ ή ακόμη κι ένα τυχαίο άγγιγμα μέσα στη νύχτα είναι μια απόδειξη και ένα είδος ασφάλειας για όλους, ακόμη και για εκείνους που δεν είναι τόσο συναισθηματικοί. Οπως λοιπόν αποδεικνύουν οι έρευνες, μόνο το 8% των ζευγαριών στην ηλικία των 40 και των 50 ετών κοιμούνται σε ξεχωριστά δωμάτια, ενώ όσο περνούν τα χρόνια το ποσοστό μεγαλώνει. Μετά την ηλικία των 70, πάνω από το 40% των ζευγαριών κοιμούνται χωριστά.

Τα «ανομολόγητα πάθη» των Ελλήνων στο σεξ

Στοματικό σεξ, βιντεοσκόπηση «ροζ» σκηνών, σεξουαλική συνεύρεση σε δημόσιο χώρο ή σε φτηνά ξενοδοχεία αποτελούν ορισμένες από τις σεξουαλικές προτιμήσεις των Ελλήνων της κρίσης. Και αν τα παραπάνω σας φαίνονται υπερβολικά, του λόγου το αληθές αποκαλύπτει η νέα έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Η καταγραφή των στοιχείων γινόταν επί δύο χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν 2.000 ζευγάρια, που κλήθηκαν να μιλήσουν χωρίς ταμπού για τη σεξουαλική τους συμπεριφορά.
* Σύμφωνα με την έρευνα, το 75% των γυναικών και το 25% των ανδρών φορούν σέξι εσώρουχα.
* Στο 60% των συμμετεχόντων η ανάγνωση ερωτικών ιστοριών είναι συνήθης πρακτική, το 40% των συμμετεχόντων προτιμά σεξουαλική συνεύρεση σε δημόσιο χώρο, ενώ ένα ποσοστό 36% προτιμά τα… φτηνά ξενοδοχεία.
* Η αλλαγή ρόλων, για παράδειγμα «δεν είμαστε ζευγάρι αλλά άγνωστοι», είναι μια δημοφιλής πρακτική για το 20% των Ελλήνων, η αλλαγή συντρόφων με συναίνεση (swinging) για το 10%, ενώ σε ποσοστό 80% οι συμμετέχοντες στην έρευνα προβαίνουν σε βιντεοσκοπήσεις με «έξυπνες» συσκευές και παρακολουθούν τακτικά πορνό.

Τι οδηγεί στην απιστία

H απιστία πλέον είναι ένα θέμα που συζητείται ανοιχτά και ερευνάται επιστημονικά, ενώ σύμφωνα με τους μελετητές της σεξουαλικής συμπεριφοράς κτυπά κόκκινο σε ζευγάρια που είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οκτώ στους δέκα άνδρες και έξι στις δέκα γυναίκες απατούν το σύντροφό τους στη διάρκεια του γάμου και των μόνιμων δεσμών. Από τα στοιχεία της επίσης πρόσφατης έρευνας του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών οι ειδικοί επισημαίνουν τα σημεία-κλειδιά της απιστίας:
* Η φιλική σχέση που αποκτά το ζευγάρι, καθώς «ως γνωστόν όπου αγαπάς δεν ποθείς συνήθως». Η οικειότητα, ή αλλιώς η εξοικείωση με το έτερον ήμισυ, φθείρει σταδιακά την ερωτική έλξη.

* Η αλλαγή ρόλου της γυναίκας που από ελκυστική ερωμένη «και πόθος όλων των ανδρών» μεταμορφώνεται σε μητέρα και πιστή σύντροφο, άρα αδιάφορη για διεκδίκηση. Η κατοχή του άλλου θεσμικά και κοινωνικά κάνει ορισμένους άνδρες να αδιαφορούν – ό,τι κατέχω δεν το θέλω, ή θέλω αυτό που δεν έχω.

* Η καθημερινή τριβή και σύγκρουση δύο ανθρώπων που συγκατοικούν, ακόμη και για τα πιο γελοία πράγματα, οδηγούν στον θάνατο τον μύθο της ηδονής που πυροδοτεί τον έρωτα αλλά και τη σεξουαλική ορμή.

* Η απομυθοποίηση του άνδρα ιππότη, εραστή, προστάτη, λαμπερού αρσενικού που σιγά-σιγά σβήνει μέσα στην καθημερινή σχέση.

* Η κλασική στάση του αρσενικού που όταν κατακτήσει την Τροία ξεχνά την ωραία Ελένη και πάει για άλλα κάστρα.

* Η αλλαγή των κοινωνικών συνθηκών. Οι άνδρες σε ποσοστό 36% (σε έρευνα του 2011 το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 18%) και ηλικία 55-64 ετών και οι γυναίκες (27%) οδηγήθηκαν στην απιστία εξαιτίας των σοβαρών ενδοοικογενειακών προβλημάτων που αναδύθηκαν μετά την κατάρρευση των οικονομικών δεδομένων που υπήρχαν στην οικογένεια.