Είναι πιο υγιείς όσοι έχουν χορέψει το χορό του Ησαΐα ή μήπως οι αμετανόητοι εργένηδες; Τι αποκαλύπτουν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα για την ψυχική και τη σωματική υγεία των παντρεμένων σε σύγκριση με τους ανύπαντρους και τους διαζευγμένους; Και γιατί ολοένα και περισσότεροι εργένηδες δηλώνουν πιο υγιείς σε σχέση με τα γεροντοπαλίκαρα του παρελθόντος; Διαβάστε τα συμπεράσματα των ερευνών για το πώς ο γάμος και η εργένικη ζωή επηρεάζουν την υγεία.

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία
Παρά τα… καυστικά πειράγματα των ήδη παντρεμένων και τα ανέκδοτα για τον έγγαμο βίο, ο γάμος φαίνεται ότι ωφελεί πολλαπλά την υγεία, σύμφωνα με διεθνή έρευνα στην οποία συμμετείχαν 34.500 άνθρωποι από 15 χώρες και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο βρετανικό επιστημονικό περιοδικό «Psychological Medicine». Όπως δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας, κλινική ψυχολόγος κ. Kate Scott, από το Πανε­πιστήμιο «Otago» της Νέας Ζηλανδίας: «Διαπιστώσαμε ότι ο γάμος, σε σύγκριση με την εργένικη ζωή, είναι ωφέλιμος τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όσον αφορά την ψυχική τους υγεία». Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η κατάθλιψη, το χρόνιο στρες και η κατάχρηση αλκοόλ είναι λιγότερο συχνά στους παντρεμένους σε σύγκριση με τους χωρισμένους, τους διαζευγμένους και τους χήρους. Η έρευνα αυτή επιβεβαιώνει τα συμπεράσματα πολυάριθμων μελετών, οι σημαντικότερες από τις οποίες αναφέρονται στη συνέχεια και οι οποίες συνηγορούν υπέρ της ευεργετικής επίδρασης του γάμου στην υγεία.

Οι παντρεμένοι…
Είναι πιο υγιείς
Ταλαιπωρούνται λιγότερο συχνά από πονοκεφάλους, πόνους στην πλάτη και στρες σε σύγκριση με τους εργένηδες, τους διαζευγμένους και τους χήρους. Επίσης, καπνίζουν και πίνουν λιγότερο σε σχέση με τους ελεύθερους, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), βάσει συνεντεύξεων σε 127.545 ενηλίκους. Εικάζεται ότι αυτές οι διαφορές οφείλονται στο ότι οι παντρεμένοι απολαμβάνουν περισσότερα πλεονεκτήματα όσον αφορά την κοινωνική τους ζωή (μεγάλο δίκτυο φίλων και γνωστών), τα οικονομικά τους (δύο μισθοί ή εισοδήματα) και τη δυνατότητα να ακολουθούν έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Νοσηλεύονται λιγότερες
ημέρες Πολυάριθμες έρευνες έχουν δείξει ότι ο γάμος συσχετίζεται με λιγότερες επισκέψεις στο γιατρό για προβλήματα υγείας, και ταυτόχρονα με συχνότερες προληπτικές εξετάσεις. Οι παντρεμένοι νοσηλεύονται λιγότερες ημέρες σε σύγκριση με τους ανύπαντρους, σύμφωνα με τους ερευνητές των Πανεπιστημίων του Χάρβαρντ και της Πενσυλβάνια. Επιπλέον, φαίνεται ότι στο πλαίσιο ενός αρμονικού γάμου «στοιχίζουν» έως και 50% λιγότερο στο σύστημα Υγείας, συγκριτικά με τους χήρους, αλλά και όσους δεν είναι ευτυχισμένοι στο γάμο τους, σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Γέιλ.

Προστατεύονται από την
κατάθλιψη Η πρόσφατη διεθνής έρευνα που ήδη αναφέραμε, αλλά και περισσότερες από 7 μελέτες από το 1988 έως το 2002, που έχουν δημοσιευτεί σε επιστημο­νικές επιθεωρήσεις, όπως το «American Journal of Sociology» και το «Journal of Marriage and Family», καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι παντρεμένοι πλήττονται λιγότερο συχνά από κατάθλιψη σε σύγκριση με τους εργένηδες και τους διαζευγμένους. Μάλιστα, για τους τελευταίους, οι έρευνες δείχνουν ότι συχνά τα συμπτώ­ματα της κατάθλιψης επιμένουν για αρκετά χρόνια μετά το δια­ζύγιο.

Ζουν περισσότερο Πολλές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι οι παντρεμένοι είναι μακροβιότεροι από τους ανύπαντρους. Μάλιστα, σε πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, στην οποία συμμετείχαν 1.265 άνθρωποι, ηλικίας 50-70 ετών, επιβεβαιώθηκε ότι ο κίνδυνος θνησιμότητας είναι πιο αυξημένος για όσους ζουν μόνοι σε σύγκριση με όσους ζουν με το/τη σύντροφό τους. Επίσης, σε παλαιότερη βρετανική έρευνα παρατηρήθηκε ότι το ποσοστό θνησιμότητας στους εργένηδες, τους διαζευγμένους και τους χήρους, 50-65 χρόνων, ήταν 2,5 φορές υψηλότερο σε σύγκριση με τους παντρεμένους της ίδιας ηλικίας.

Η αντεπίθεση των singles!
Παρόλο που, σύμφωνα με πολυάριθμες έρευνες, οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο και απολαμβάνουν καλύτερη ψυχική και σωματική υγεία σε σύγκριση με τους εργένηδες, εντούτοις φαίνεται ότι τα δεδομένα αρχίζουν να αλλάζουν. Πρόσφατα, μάλιστα, δημοσιεύτηκε μια μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of Health and Social Behavior», σύμφωνα με την οποία το «χάσμα υγείας» μεταξύ παντρεμένων και εργένηδων μικραίνει. Οι ερευνητές μελέτησαν τα δεδομένα ενός εκατομμυρίου Αμερικανών, 25-80 ετών, σε διάστημα 32 ετών και διαπίστωσαν ότι, παρότι οι παντρεμένοι εξακολουθούν να έχουν το «προβάδισμα υγείας», ωστόσο οι εργένηδες τους πλησιάζουν με γοργούς ρυθμούς.

Περίπου 2 επιπλέον κιλά «βάζουν» κατά μέσο όρο οι παντρε­μέ­νοι, εν αντιθέσει με τους εργέ­νη­δες, που δια­τη­ρού­νται σε καλύτερη φόρμα

Μικραίνει το χάσμα
Το Vita μίλησε με την επικεφαλής της αμερικανικής έρευνας για τους singles, δρ. Hui Liu, επίκουρη καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, για το «χάσμα υγείας» μεταξύ εργένηδων και παντρεμένων.
Δρ. Liu, πώς εξηγείτε το γεγονός ότι η υγεία των σημερινών εργέ­νηδων είναι καλύτερη από εκεί­νη των ανύπαντρων ανδρών πριν από 30 χρόνια;
Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι, καθώς ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι δεν παντρεύονται, το δίκτυο των φίλων και των γνωστών των εργένηδων διευρύνεται, γεγονός που σχετίζεται με την καλύτερη κατάσταση κυρίως της ψυχικής υγείας τους. Επιπλέον, στην εποχή μας δεν είναι τόσο έντονο το στίγμα τού να μείνει κανείς ανύπαντρος, σε σχέση με το παρελθόν, γεγονός που εμμέσως απομακρύνει τυχόν αρνητικές συνέπειες στην υγεία.

Το «χάσμα υγείας» μεταξύ παντρε­μένων και εργένηδων είναι με­γαλύτερο στους άνδρες ή στις γυναίκες;
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, οι παντρεμένοι -άνδρες και γυναίκες- αξιολογούσαν πιο θετικά την κατάσταση της υγείας τους σε σχέση με τους ανύπαντρους, αλλά η ψαλίδα όσον αφορά τους άνδρες έκλεινε περισσότερο συγκριτικά με τις γυναίκες. Από την άλλη μεριά, όμως, πάντοτε το «χάσμα υγείας» μεταξύ των ελεύθερων και των παντρεμένων γυναικών ήταν μικρότερο από αυτό των ανδρών. Πάντως, προς το τέλος της έρευνας, οι διαφορές ήταν παρόμοιες για τους άνδρες και τις γυναίκες.
Πιστεύετε ότι σε 10-20 χρόνια οι singles θα είναι σε καλύτερη κατά­σταση υγείας συγκριτικά;
Όσο ο γάμος υπερισχύει ως επιλογή σε σχέση με την εργένικη ζωή, πιστεύω ότι οι παντρεμένοι θα υπερέχουν συγκριτικά με τους ανύπαντρους, παρότι το μεταξύ τους χάσμα μπορεί να μικραίνει ολοένα και περισσότερο.

Καλύτερα εργένης, παρά κακοπαντρεμένος!
Οι ειδικοί εξηγούν ότι οι έρευνες που δίνουν το «προβάδισμα υγείας» στους παντρεμένους αφορούν τους αρμονικούς γάμους. Τα πράγματα, όμως, αλλάζουν όταν ο γάμος δεν πάει καλά, όταν οι τσακωμοί και η εχθρότητα -ακόμη κι αν δεν εκφράζεται με λόγια- διαπο­τίζουν την καθημερινότητα των συζύγων. Τι συμβαίνει τότε;
Κατάθλιψη και μεταβολικό σύνδρομο Οι γυναίκες που ζουν στο πλαίσιο ενός κακού γάμου έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, αλλά και παράγοντες του μεταβολικού συνδρόμου, που θεωρείται απειλητικό για τo καρδιαγγειακό σύστημα (αυξημένο πάχος, υψηλό σάκχαρο και τριγλυκερίδια, μειωμένη «καλή» χοληστερίνη HDL). Αυτό ήταν το συμπέρασμα έρευνας του Πανεπιστημίου της Utah, στην οποία συμμετείχαν 276 ζευγάρια, παντρεμένα κατά μέσο όρο για 20 χρόνια. Όσον αφορά τους άνδρες, διαπιστώθηκε ότι είχαν αυξημένες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, αλλά, εν αντιθέσει με τις γυναίκες, δεν παρουσίαζαν οργανικά συμπτώματα.
Ανεβαίνει η πίεση Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου «Brigham Young» κατέγραψαν επί 24ώρου βάσεως την πίεση σε 303 ενηλίκους – 204 παντρεμένους και 99 εργένηδες. Διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ανέφεραν ότι ο γάμος τους ήταν ευτυχισμένος είχαν χαμηλότερη πίεση σε σχέση με τους εργένηδες. Ωστόσο, εκείνοι που δεν είχαν καλή σχέση με το/τη σύζυγό τους είχαν την υψηλότερη πίεση κατά τη διάρκεια της ημέρας, καθώς και μόλις ξυπνούσαν το πρωί – κάτι που θεωρείται ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Απειλείται η καρδιά Κατά 34% αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσουν καρδιακά προβλήματα (στηθάγχη, έμφραγμα) όσοι έχουν κακή σχέση με το/τη σύζυγό τους, σύμφωνα με πρόσφατη επιδημιολογική έρευνα σε 9.011 δημοσίους υπαλλήλους που διεξήχθη από το University College του Λονδίνου.



Ποιοι απολαμβά­νουν περισσότερο το σεξ;

Η δρ. Linda Waite, καθηγή­τρια Κοινωνιολογίας στο Πανε­­πι­στή­μιο του Σικάγο και συγ­γρα­φέας του βιβλίου «The Case for Marriage», απαντά ότι, σύμ­φωνα με τις μελέτες σε­ξου­αλι­κής συμπεριφοράς που διεξή­γαγε, την πρωτο­κα­θε­δρία στην απόλαυση της ερω­τικής επαφής έχουν οι παντρε­μένοι και ιδιαίτερα οι γυναί­κες. Πάντως, σύμφωνα με την αμε­ρικανίδα κοινωνιο­λόγο, στην ίδια κλίμακα ευχα­ρίστησης και συναισθημα­τι­κής ικανο­ποίησης βρίσκονταν και οι δεσμευμένοι singles, δηλαδή εκείνοι που είχαν ένα σταθερό σύντροφο.



Ευχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Ορέστη Νέτα, κοινωνικό ψυχολόγο.