Ξαπλώνουμε, κλείνουμε τα μάτια και αφηνόμαστε στο ευεργετικό άγγιγμα του ειδικού. Μια πίεση και οι μύες χαλαρώνουν, η ένταση φεύγει. Το μασάζ έχει τις ρίζες του βαθιά στο χρόνο. Σε παπύρους, τοιχογραφίες και τάφους της Αιγύπτου, της Αραβίας και της Ινδίας υπάρχουν ντοκουμέντα «θεραπευτών» που τρίβουν τα χέρια και τα πέλματα ασθενών, ενώ και οι αρχαίοι Έλληνες αναφέρονται στη σημασία της μάλαξης και των αντανακλαστικών σημείων του σώματος. Σήμερα, το μασάζ -εμπλουτισμένο με δυτικά στοιχεία- χρησιμοποιεί διάφορες μεθόδους για να χαλαρώσει, να αναζωογονήσει ή ακόμα και να θεραπεύσει όσους το έχουν ανάγκη.

Σουηδικό
Πρόκειται για το πιο διαδεδομένο είδος μασάζ – τουλάχιστον στη Δύση. Με απαλές κινήσεις και τη χρήση λοσιόν ή λαδιού, ο θεραπευτής προσπαθεί να συμβάλει στη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, να χαλαρώσει τις αρθρώσεις και να ανακουφίσει από τους μυϊκούς πόνους.
Μου ταιριάζει; Είναι ιδανικό αν θέλουμε να χαλαρώσουμε και να απαλλαγούμε από τους μυϊκούς πόνους. Θεωρείται, επίσης, βοηθητικό σε περιπτώσεις προβλημάτων στη μέση, κακής κυκλοφορίας του αίματος, πονοκεφάλων και ημικρανιών, αλλά και σε χρόνιες νόσους, όπως η αρθρίτιδα και η τενοντίτιδα. Συχνά χρησιμοποιείται και για την αποκατάσταση τραυματισμών ή μετεγχειρητικών προβλημάτων.

Ταϊλανδέζικο
Ένας ινδός γιατρός που έζησε πριν από 2.500 χρόνια κρύβεται κατά πάσα πιθανότητα πίσω από το ταϊλανδέζικο μασάζ. Με μια σειρά πιέσεων (που μοιάζουν με τις ασκήσεις της γιόγκα, χωρίς να χρειαστεί, όμως, να κάνουμε εμείς οποιαδήποτε κίνηση), τις οποίες ασκεί ο θεραπευτής, απελευθερώνεται η ενέργειά μας από πιθανά μπλοκαρίσματα.
Μου ταιριάζει; Είναι ένα κατεξοχήν χαλαρωτικό μασάζ, που μας απαλλάσσει από το στρες και αυξάνει την ενεργητικότητά μας. Παράλληλα, βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος και βελτιώνει την ευλυγισία του σώματος.

Σιάτσου
Σιάτσου στα ιαπωνικά σημαίνει «πιέζω με τα δάχτυλα». Με ρίζες στην ανατολική ιατρική, και εμπλουτισμένο με δυτικά στοιχεία, το σιάτσου εμφανίστηκε στην Ευρώπη το 1970 ως θεραπευτικό μασάζ, βασισμένο στις αρχές του βελονισμού. Θεωρεί το ανθρώπινο σώμα ένα σύστημα ενέργειας χωρισμένο σε κανάλια, από τα οποία περνά η ζωτική ενέργεια. Στόχος του η επαναφορά της «κανονικής ροής» της ενέργειας του σώματος, μέσω ενός συνδυασμού διατάσεων και πιέσεων στα «ενεργειακά κανάλια».
Μου ταιριάζει; Είναι ιδανικό για ανθρώπους με θλάσεις ή μυϊκούς σπασμούς, φλεγμονές (π.χ. οσφυαλγίες) και ρευματικά (όπως έντονους πόνους στην πλάτη), ενώ συστήνεται και σε περιπτώσεις σωματικών συμπτωμάτων χωρίς οργανική αιτία (π.χ. ενοχλήσεις του πεπτικού συστήματος, κεφαλαλγίες, δυσμηνόρροια, δυσκοιλιότητα, αϋπνία και νευρική κατάπτωση).

Ρεφλεξολογία
Το συγκεκριμένο μασάζ δίνει έμφαση στις… πατούσες. Aς φανταστούμε το πέλμα μας σαν μια μικρογραφία του οργανισμού. Κάθε σημείο της πατούσας μας αντιστοιχεί σε ένα όργανο. Όταν ο θεραπευτής ασκεί πίεση σε ένα συγκεκριμένο σημείο, προκαλείται ένα «αντανακλαστικό» ερέθισμα στο αντίστοιχο όργανο (π.χ. καρδιά, σπλήνα, συκώτι κλπ.), με συνέπεια να διεγείρεται το νευρικό και το αμυντικό σύστημα του οργανισμού. Τις ρεφλεξολογικές αρχές φαίνεται να γνώριζαν και οι πειρατές, οι οποίοι φορούσαν σκουλαρίκια σε συγκεκριμένα αντανακλαστικά σημεία του αυτιού, ώστε να βρίσκονται σε εγρήγορση ανά πάσα στιγμή!
Μου ταιριάζει; Είναι ιδανικό για ανθρώπους με στρες ή σωματικά συμπτώματα χωρίς οργανική αιτία (π.χ. διαταραχές του πεπτικού συστήματος, πονοκεφάλους τάσης, δυσμηνόρροια και αϋπνία). Θεωρείται, επίσης, βοηθητικό και για όσους υποφέρουν από πόνους στη μέση.

Αρωματοθεραπεία
Τα αιθέρια έλαια έχουν τον πρώτο λόγο. Ο θεραπευτής επιλέγει, ανάλογα με το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, ένα ή περισσότερα αιθέρια έλαια με συγκεκριμένες ιδιότητες (π.χ. χαλαρωτικές, κατευναστικές). Ο μηχανισμός που κρύβεται πίσω από την αρωματοθεραπεία είναι απλός. Η οσμή συνδέεται άμεσα με την περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει τη συναισθηματική συμπεριφορά και επηρεάζει το νευρικό σύστημα και τις ορμόνες. Όταν αναπνέουμε τις ουσίες που περιέχονται στα αιθέρια έλαια, μεταφέρονται μηνύματα στον εγκέφαλό μας, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως η πίεση, η αναπνοή και ο καρδιακός ρυθμός.
Μου ταιριάζει; Είναι ιδανικό για ανθρώπους που βιώνουν έντονο άγχος ή υποφέρουν από προβλήματα που οφείλονται στο στρες, όπως η αϋπνία και οι ημικρανίες. Θεωρείται, επίσης, καλή επιλογή σε περιπτώσεις σωματικής κόπωσης και μυϊκών πόνων.