Χτυπάει περισσότερο τις γυναίκες, προκαλεί πόνο στον καρπό και μουδιάσματα στα δάχτυλα. Ο λόγος για το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, που συχνά συγχέουμε με την τενοντίτιδα ή το αυχενικό σύνδρομο, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με λάθος τρόπο. «Η σωστή αντιμετώπιση», όμως, τονίζουν οι ειδικοί, «είναι απαραίτητη, για να γλιτώσουμε την ταλαιπωρία και να απαλλαγούμε από το σύνδρομο αυτό».

Τι είναι;

Ο καρπιαίος σωλήνας είναι μια στενή σήραγγα, η κορυφή της οποίας καλύπτεται από τον εγκάρσιο σύνδεσμο και το μέσο νεύρο περνά μέσω αυτής της σήραγγας στον καρπό. Το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα εκδηλώνεται όταν το μέσο νεύρο πιέζεται στον καρπό από τον εγκάρσιο σύνδεσμο. Τότε αρχίζουν σταδιακά να παρουσιάζονται συμπτώματα, όπως πόνος στο χέρι, κάψιμο, αίσθηση ότι μας τσιμπάνε με βελόνες και μουδιάσματα στον αντίχειρα, τον δείκτη και τον μέσο. Όσο προχωράει το πρόβλημα, ο πόνος μπορεί να φτάσει μέχρι και τους ώμους ή να παρατηρηθεί ακόμα και μυϊκή ατονία στον καρπό. Η κατάσταση σε προχωρημένα στάδια επιδεινώνεται συνήθως τη νύχτα. Αιτίες μπορεί να είναι συγκεκριμένες επαναλαμβανόμενες κινήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, οι οποίες επιβαρύνουν τον καρπό (π.χ. η υπερβολική χρήση Η/Υ), κάποιος τραυματισμός (π.χ. κάταγμα) ή μεταβολική ασθένεια (π.χ. διαβήτης, ρευματοειδής αρθρίτιδα), ενώ συχνά εμφανίζεται και κατά τους τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης.

Η σωστή διάγνωση

Τα συμπτώματα του συνδρόμου καρπιαίου σωλήνα δεν παραπέμπουν άμεσα στο συγκεκριμένο πρόβλημα και συχνά συγχέονται με άλλες ασθένειες. Για να είμαστε σίγουροι, λοιπόν, πρέπει να κάνουμε ένα ηλεκτρομυογράφημα, μια εξέταση που βοηθά στη διάγνωση του συνδρόμου και στη σταδιοποίησή του (σε ποιο στάδιο βρίσκεται).

Οι γρήγορες λύσεις

Στον πάγο

Τυλίγουμε μέσα σε μια πετσέτα λίγα παγάκια ή μια παγοκύστη και την τοποθετούμε στον καρπό μας για 15-20΄, δύο φορές την ημέρα.

Ξεκούραση

Αν και, όπως συμβουλεύουν οι ειδικοί, «το καλύτερο φάρμακο είναι η ακινησία», κάτι τέτοιο τις περισσότερες φορές είναι αδύνατον. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι συχνά διαλείμματα από την εργασία μας. Αν δουλεύουμε, για παράδειγμα, πολλές ώρες σε υπολογιστή, καλό είναι να κάνουμε κάθε μία ώρα ένα διάλειμμα 5΄, ώστε να ξεκουράζουμε τα χέρια μας.

Μασάζ

Απλώνουμε λίγο λάδι μασάζ στα δάχτυλά μας και με μαλακές κινήσεις κάνουμε μασάζ στο χέρι μας, ξεκινώντας από τα ακροδάχτυλα, περνώντας στην παλάμη, συνεχίζοντας στον καρπό και φτάνοντας μέχρι τον αντιβραχίονα. Πέντε λεπτά, δύο φορές την ημέρα αρκούν για να μειωθεί ο πόνος.

Οι κλασικές λύσεις

Νάρθηκας

Η ξεκούραση του καρπού μπορεί να βοηθηθεί με τη χρήση ειδικού νάρθηκα (με scratch), ο οποίος διατηρεί τον καρπό σε ευθεία θέση και περιορίζει την κίνηση. Έτσι, αποφεύγουμε περαιτέρω βλάβες που θα μπορούσαν να προκληθούν εξαιτίας της κάμψης ή της στροφής του καρπού.

Φαρμακευτική αγωγή

Τα αντιφλεγμονώδη μπορούν να ανακουφίσουν από τον πόνο, ενώ σε προχωρημένα στάδια συστήνονται ενέσεις κορτικοστεροειδών στον καρπιαίο σωλήνα, οι οποίες απαλύνουν μεν τον πόνο, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν ξανά.

Επέμβαση

Από τη στιγμή που μέσω του ηλεκτρομυογραφήματος επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, η λύση της χειρουργικής επέμβασης προτείνεται ακόμα και σε αρχικά στάδια, προκειμένου να υπάρξει πλήρης αποκατάσταση και να προλάβουμε μη αναστρέψιμες βλάβες. Το χειρουργείο διαρκεί περίπου 15-20΄, γίνεται με τοπική αναισθησία και ο ασθενής βγαίνει αμέσως από το νοσοκομείο. Τα τελευταία χρόνια υπάρχει και μια νέα μέθοδος, που ονομάζεται «αρθροσκοπική απελευθέρωση», κατά την οποία πραγματοποιείται μικρότερη τομή (1-2 εκ.) και χρησιμοποιείται μια μικρή κάμερα, που εισέρχεται στον εγκάρσιο σύνδεσμο του καρπού.

Οι εναλλακτικές λύσεις

Γιόγκα

Η παρακάτω άσκηση δυναμώνει τους καρπούς και τους αντιβραχίονες και ανακουφίζει από τους πόνους του συνδρόμου του καρπιαίου σωλήνα: Κρατάμε τα χέρια τεντωμένα μπροστά με τις παλάμες να κοιτάνε προς τα κάτω. Λυγίζουμε τους καρπούς, έτσι ώστε τα δάχτυλα να δείχνουν προς το πάτωμα. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 5΄΄ και φέρνουμε πάλι τους καρπούς στην ευθεία. Επαναλαμβάνουμε 5 φορές. Τώρα, λυγίζουμε τους καρπούς μας έτσι ώστε τα δάχτυλα να είναι στραμμένα προς το ταβάνι. Μένουμε σε αυτή τη θέση για 5΄΄ και επαναλαμβάνουμε 5 φορές.

Βελονισμός

Ο βελονισμός μπορεί να εφαρμοστεί συμπληρωματικά με άλλες θεραπείες (συμβατικές ή εναλλακτικές) ή και μεμονωμένα, ως εναλλακτική θεραπεία. Ουσιαστικά, τοποθετούνται πολύ λεπτές βελόνες στην περιοχή του καρπού, προκειμένου να μειωθεί η φλεγμονή που υπάρχει στην άρθρωση. Συνήθως απαιτούνται γύρω στις 10 συνεδρίες, αν και πρόκειται για εξατομικευμένη θεραπεία.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ δρ. ΧΑΡΗ Δ. ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟ, χειρουργό ορθοπεδικό, και τον κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΛΙΑΠΗ, βελονιστή.