Ευτυχώς όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι που ανακουφίζουν άμεσα από αυτό το ενοχλητικό αίσθημα καψίματος του οισοφάγου. Μάθετε, λοιπόν, όλα όσα πρέπει να προσέξετε, ώστε να ταλαιπωρείστε λιγότερο από καούρες.

Πού οφείλονται οι καούρες
Συνήθως οι καούρες παρουσιάζονται μετά από ένα βαρύ και πικάντικο γεύμα, καθώς και όταν ξαπλώνετε ή καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό. Οι καούρες οφείλονται στην παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο, εξαιτίας της χαλάρωσης του οισοφαγικού σφιγκτήρα (της «μυϊκής βαλβίδας» μεταξύ του στομάχου και του οισοφάγου), που κανονικά «κλείνει» μόλις περάσει η τροφή. Εάν όμως παραμείνει «ανοιχτός», τότε «το φαγητό ανεβαίνει από το στομάχι» και νιώθετε ένα κάψιμο στον οισοφάγο. Το αίσθημα καύσου οφείλεται στο ότι ο βλεννογόνος του οισοφάγου, σε αντίθεση με αυτόν του στομάχου, δεν είναι σχεδιασμένος έτσι ώστε να δέχεται όξινο περιεχόμενο.

Οι συχνές καούρες είναι το κυριότερο σύμπτωμα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, της πάθησης που οφείλεται στην κακή λειτουργία του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις, η συνεχής έκθεση του βλεννογόνου του οισοφάγου στα καυστικά γαστρικά υγρά του στομάχου προκαλεί πληγές στον οισοφάγο (οισοφαγίτιδα). Σύμφωνα πάντως με τους ειδικούς, αυτό δεν συμβαίνει συχνά και οι περισσότεροι ταλαιπωρούνται κυρίως από καούρες και δυσπεψία.

Πώς να τις αποφύγετε
Το αγαπημένο σφιχτό τζιν, ένα τσιγάρο ή ένας υπνάκος μετά το φαγητό μπορεί να έχουν «παρενέργειες». Ιδού, λοιπόν, τι πρέπει να κάνετε για καλή χώνεψη χωρίς καούρες:

Μην καπνίζετε αμέσως μετά το φαγητό› Η νικοτίνη έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, επιτρέποντας στο φαγητό να «ανέβει από το στομάχι».

Αποφύγετε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό ή μετά από αυτό› Τα αεριούχα ποτά μπορούν να χαλαρώσουν τον οισοφαγικό σφιγκτήρα, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Μη φορτώνετε το στομάχι σας› Η μεγάλη ποσότητα τροφής στο στομάχι είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει φούσκωμα, καούρες και δυσπεψία. Επίσης, να μασάτε καλά και χωρίς βιασύνη τις μπουκιές σας.

Με μέτρο το αλκοόλ› Το αλκοόλ, όπως και τα αναψυκτικά, χαλαρώνει τον οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό› Ξαπλώνοντας μετά το φαγητό, διευκολύνεται η «άνοδος» του περιεχομένου του στομάχου προς τον οισοφάγο. Εάν θέλετε οπωσδήποτε να ξεκουραστείτε, βάλτε δύο μαξιλάρια στην πλάτη σας, ώστε να είστε ανασηκωμένοι και να παρεμποδίζεται η παλινδρόμηση.

Κάντε μια βόλτα μετά το γεύμα› Μια ήπια δραστηριότητα μετά το φαγητό, όπως ένας χαλαρός περίπατος, διευκολύνει την πέψη, επειδή το περιεχόμενο του στομάχου ωθείται προς το έντερο.

Ελέγξτε το βάρος σας› Το περιττό βάρος, ιδίως όταν συσσωρεύεται στον κορμό, πιέζει το στομάχι, διευκολύνοντας τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και τις καούρες. Επίσης, οι υπέρβαροι τείνουν να έχουν πιο χαλαρό οισοφαγικό σφιγκτήρα και να ταλαιπωρούνται έως και 2-3 φορές συχνότερα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση σε σύγκριση με όσους έχουν φυσιολογικό βάρος.

Αποφύγετε τα τρόφιμα που σας ενοχλούν› Ορισμένα τρόφιμα αυξάνουν την οξύτητα του στομάχου και συμβάλλουν στη χαλάρωση του οισοφαγικού σφιγκτήρα. Αν και τα τρόφιμα που ενοχλούν τον καθένα είναι διαφορετικά, οι «συνήθεις ύποπτοι» είναι: καφεΐνη, σκόρδο, σοκολάτα, καραμέλες και ροφήματα μέντας, εσπεριδοειδή, ντομάτα και σάλτσες ντομάτας, καυτερά και λιπαρά φαγητά, σφολιάτες. Συνιστάται, μάλιστα, να αποφεύγετε την κατανάλωσή τους 3 ώρες πριν κοιμηθείτε, ιδιαίτερα αν οι καούρες σάς ταλαιπωρούν και τη νύχτα.

Φοράτε χαλαρά ρούχα› Τα ρούχα που πιέζουν την κοιλιά μπορούν να αυξήσουν την ενδοκοιλιακή πίεση και να προκαλέσουν παλινδρόμηση.

Για άμεση ανακούφιση
Η φαρμακευτική εταιρεία Omega Pharma ανακοίνωσε την διάθεση του OTC προϊόντος Reduflux™ στην ελληνική αγορά το οποίο αποτελεί ένα πιστοποιημένο Ιατροτεχνολογικό προϊόν που παρέχει άμεση δράση και ανακούφιση από την καούρα και την δυσπεψία, ενώ διαρκεί έως και 4 ώρες. Το 100% φυσικό ενεργό συστατικό Phycodol™ που περιέχει, αποτελείται από υψηλής ποιότητας αλγινικό εκχύλισμα φαιοφυκών. Ο μηχανισμός δράσης του συστατικού Phycodol™ αλληλεπιδρά με τα γαστρικά υγρά του στομάχου, σχηματίζοντας έναν ανώτερο προστατευτικό φραγμό, ο οποίος καταστέλλει άμεσα την παλινδρόμηση των οξέων και παράλληλα εμποδίζει τον πόνο και την δυσφορία. Το προϊόν είναι κατάλληλο για ενήλικες, για παιδιά ηλικίας άνω των 12 ετών, για εγκύους, αλλά και κατά την περίοδο της γαλουχίας. Το Reduflux™ δεν περιέχει ζάχαρη και έχει δροσερή γεύση μέντας, ενώ διατίθεται από τα φαρμακεία σε μασώμενα δισκία και σε υγρούς πόσιμους φακελίσκους. Το νέο προϊόν ανήκει στη σειρά προϊόντων Benegast, την εξειδικευμένη σειρά προϊόντων για το γαστρεντερικό σύστημα που καταπολεμά άμεσα και με φυσικό τρόπο τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος.

Επιπλέον, μέσω του site myeupepsia.gr το οποίο υποστηρίζεται από την εξειδικευμένη σειρά προϊόντων Benegast, οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για το πεπτικό σύστημα και να ενημερωθούν εκτενώς για την βελτίωση της πέψης τους και την ενδυνάμωση της ευεξίας, μέσα από απλές συμβουλές που μπορούν να εφαρμόσουν στην καθημερινότητά τους.