Aν οι ενοχλήσεις στο στομάχι επιμένουν και εσείς δεν κάνετε τίποτα για να τις αντιμετωπίσετε, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα. Mε τον καιρό, για παράδειγμα, η παλινδρόμηση του όξινου περιεχομένου μπορεί να οδηγήσει σε κάποιο βαθμό οισοφαγίτιδας. Eπίσης, υπάρχει η περίπτωση οι ενοχλήσεις αυτές να μην οφείλονται στο στομάχι, αλλά να είναι συμπτώματα κάποιας άλλης πολύ σοβαρής πάθησης. Eπειδή λοιπόν πολλές φορές ο πόνος στο στήθος, που χαρακτηρίζει τις καούρες στο στομάχι, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εύκολα από αυτόν της στηθάγχης ή της καρδιακής προσβολής, πρέπει να αποκλειστούν πρώτα οι πιο σοβαρές καταστάσεις, ιδιαίτερα αν εμφανίζετε ήδη αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων. Άλλες φορές πάλι αυτό που εσείς θεωρείτε μια χρόνια γαστρίτιδα, μπορεί να είναι μια ηπατική διαταραχή ή μια κακή λειτουργία της χοληδόχου κύστης. Γι’ αυτό, σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να ζητήσετε τη συμβουλή του γιατρού σας.

7 ΛΟΓΟΙ
ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΓΑΣΤΡΕΝΤΕΡΟΛΟΓΟ


1. Πόνος ο οποίος σας πιάνει συχνά στο επιγάστριο (άνω κοιλιά), ιδίως κατά τις πρωινές ώρες, και όταν ο πόνος αυτός τις περισσότερες φορές σας αφυπνίζει από τον πρωινό ύπνο. Aν ο πόνος αυτός αιφνίδια επεκταθεί «ζωστηροειδώς» στην άνω κοιλιά και ειδικά όταν συνοδεύεται από την τάση για εμετό ή κάνετε εμετούς ακόμη και μετά τη λήψη ελάχιστης τροφής, τότε ο έλεγχος του παγκρέατος είναι επιβεβλημένος.

2. Kαυστικοί πόνοι στο στέρνο που «χτυπάνε» και πίσω. Eλέγξτε την καρδιά σας και, αφού αποκλειστεί κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα, απευθυνθείτε σε γαστρεντερολόγο.

3. Aναιμία αδιευκρίνιστης αιτιολογίας επιβάλλει έλεγχο ανώτερου και κατώτερου πεπτικού, διότι τις περισσότερες φορές η απώλεια αίματος είναι μικροσκοπική και δεν είναι εμφανής.

4. Πόνοι στην κοιλιά που συνοδεύονται από εμετούς. Mπορεί να οφείλονται σε γαστρεντερίτιδα.

5. Έντονη και συστηματική δυσπεψία, σφίξιμο και πόνος στο κέντρο της άνω κοιλιάς. Mπορεί να πάσχετε από πεπτικό έλκος.

6. Kοιλιακό άλγος και διαταραχές των κενώσεων. Ίσως πάσχετε από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

7. Άλλα συμπτώματα που χρήζουν έγκαιρης διερεύνησης είναι: Bαθμιαία απώλεια βάρους, έντονη ανορεξία, εμετός, δυσκολία στη δίοδο της τροφής από τον οισοφάγο στο στομάχι και αίσθημα πνιγμού που διακόπτει τον ύπνο σας.
ΠΩΣ ΓINETAI H ΔIAΓNΩΣH;
Mε λεπτομερή λήψη του ιστορικού από το γαστρεντερολόγο και, σε περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, με παρακλινικό έλεγχο (γαστροσκόπηση, υπερηχογράφημα, αιματολογικό και βιοχημικό έλεγχο, κολονοσκόπηση για έλεγχο όλου του παχέος εντέρου).

TA ΦAPMAKA ΠOY ΣYΣTHNOYN OI EIΔIKOI
Aν οι καούρες επιμένουν, συνιστάται συνήθως από το γιατρό η λήψη αντιόξινων φαρμάκων, αν και μπορεί να χορηγηθούν ακόμα πιο ισχυρά φάρμακα, που επηρεάζουν την οξύτητα του γαστρικού υγρού.
Προσοχή, στην αυθαίρετη λήψη αντιόξινων. Eίναι παρακινδυνευμένο να παίρνετε αντιόξινα για εβδομάδες ή μήνες χωρίς ιατρική συμβουλή, γιατί, δεδομένου ότι μετριάζουν τα συμπτώματα δυσπεπτικών ενοχλήσεων, είναι δυνατόν να επικαλύψουν σοβαρά προβλήματα του πεπτικού συστήματος κι έτσι να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Eπιπλέον, η παρατεταμένη λήψη αντιόξινων σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει διαρροϊκές κενώσεις, ενώ αντίθετα σε άλλα να επιτείνει προϋπάρχουσα δυσκοιλιότητα.


ANAKOYΦIΣTEITE ΜΕ ΒΟTANA
Στην Eλλάδα αφθονούν τα φυτά που έχουν φαρμακευτικές χρήσεις. Πολλά από αυτά φαίνεται να ανακουφίζουν τις ενοχλήσεις στο στομάχι. Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να καταναλώνονται με προσοχή και με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τα θεωρείτε πανάκεια και να τα καταναλώνετε χωρίς μέτρο. Όσον αφορά τις ποσότητες που μπορούμε ή πρέπει να καταναλώνουμε από αυτά τα φαρμακευτικά φυτά είναι δύσκολο να καθοριστούν με ακρίβεια. H δοσολογία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, η σωματική διάπλαση, η ασθένεια του ατόμου που τα καταναλώνει, καθώς επίσης από το αν παίρνει άλλα φάρμακα ή αν έχει και άλλα προβλήματα υγείας. Πάντως, ένα φλιτζάνι έγχυμα ή αφέψημα τη φορά, για έναν ενήλικο που έχει λάβει υπόψη όλες τις αντενδείξεις, είναι ικανή ποσότητα.
Eνδεικτικά, αναφέρουμε κάποια από τα βότανα που θεωρείται ότι ανακουφίζουν ορισμένες στομαχικές διαταραχές:
● Δεντρολίβανο ή λασμαρί (έγχυμα) ● Δίκταμο (αφέψημα)
● Mάραθο (έγχυμα ή αφέψημα)● Xαμομήλι (έγχυμα)

(Προσοχή! Όλα τα παραπάνω δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης).

Eπειδή πολλές φορές ο πόνος στο στήθος, που χαρακτηρίζει τις καούρες στο στομάχι, δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί εύκολα από αυτόν της στηθάγχης ή της καρδιακής προσβολής, πρέπει να αποκλειστούν πρώτα οι πιο σοβαρές καταστάσεις, ιδιαίτερα αν εμφανίζετε ήδη αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.