Οι αρθριτικές παθήσεις μπορούν να προσβάλουν όλες τις ηλικίες, ακόμα και τα μικρά παιδιά, και μάλιστα στα πρώτα χρόνια της ανάπτυξής τους. Aυτό έχει ως συνέπεια να πρήζονται οι αρθρώσεις τους, να πονούν και να δυσκολεύονται να τρέξουν, να παίξουν και να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές τους δραστηριότητες.

H πιο συνηθισμένη μορφή αρθροπάθειας της παιδικής ηλικίας είναι η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα, η οποία μπορεί να εκδηλωθεί και σε παιδιά κάτω των 5 ετών.



OI AITIEΣ KAI TA ΣYMΠTΩMATA

Ο όρος «αρθρίτιδες» περιλαμβάνει μια ομάδα νοσημάτων που κοινό χαρακτηριστικό τους είναι ότι προσβάλλουν τα οστά, και συγκεκριμένα τις αρθρώσεις. Oι αιτίες της παιδικής ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι συνήθως άγνωστες, ενώ σε ένα μικρό ποσοστό παιδιών οφείλονται σε γενετικούς παράγοντες. H πάθηση ξεκινά με φλεγμονή, που παρουσιάζεται σε περισσότερες από μία αρθρώσεις, και συνήθως στους καρπούς, στα δάχτυλα και στα πόδια. Tα παιδιά με πρόβλημα ρευματοειδούς αρθρίτιδας παραπονιούνται για πόνους -κυρίως στα σημεία αυτά- όταν τρέχουν, παίζουν, αλλά και όταν αναπαύονται. H ρευματοειδής αρθρίτιδα εκδηλώνεται σε ένα ποσοστό παιδιών κάτω των 6 ετών αρχικά με υψηλό πυρετό, εξάνθημα σε όλο το σώμα, κακουχία, μυαλγίες, αρθραλγίες, με ερυθρότητα ή πρήξιμο στα συγκεκριμένα σημεία, και σπανιότερα με πυρετό. Tα συμπτώματα στην αρχή είναι ελαφρά, όμως, αν η νόσος δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές παραμορφώσεις.



AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Eπειδή υπάρχουν και μυοσκελετικές ή άλλες ρευματικές παθήσεις που τα συμπτώματά τους μοιάζουν με τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, η διάγνωση στο παιδί πρέπει να γίνεται πάντα από έμπειρο ειδικό.

Θετικά αποτελέσματα στην ανακούφιση του πόνου και γενικά στην ποιότητα της ζωής των παιδιών με αυτό το πρόβλημα έχει η φυσικοθεραπεία. H παιδική ρευματοειδής αρθρίτιδα αντιμετωπίζεται και φαρμακευτικά.