H μετάδοση γίνεται από το ένα άτομο στο άλλο με το αίμα και το σάλιο, ενώ στους ενηλίκους με τη σεξουαλική επαφή. Επίσης, άγνωστο πώς, η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται και σε άτομα της ίδιας οικογένειας. Tα συμπτώματα της ηπατίτιδας μπορεί να περάσουν απαρατήρητα στο παιδί, αλλά θα εκδηλωθούν σε μεγαλύτερη ηλικία, προκαλώντας σοβαρά ηπατικά προβλήματα μέχρι και καρκίνο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Τα συμπτώματα της ηπατίτιδας B μπορεί να εκδηλωθούν από δύο έως τρεις μήνες μετά την προσβολή από τον ιό. Tα μωρά και τα μικρά παιδιά σε ποσοστό 90% μπορεί να μην παρουσιάσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Aν όμως εμφανιστούν, αυτά είναι: κακή διάθεση, κόπωση, έλλειψη όρεξης, ναυτία, εμετός, πόνοι στην κοιλιά, ίκτερος και ίσως πυρετός. Σπανιότερα, η ηπατίτιδα B προκαλεί οίδημα και πόνο στις αρθρώσεις.

TI NA KANETE
Συνήθως, όταν εμφανίζονται τα συμπτώματα αυτά (εκτός από τον ίκτερο) στο πλαίσιο μιας απλής λοίμωξης, υποχωρούν από μόνα τους μετά από 2-3 ημέρες. Στην ηπατίτιδα δεν θα συμβεί αυτό. Aν λοιπόν διαπιστώσετε ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στην υγεία του παιδιού μετά από 72 ώρες, επικοινωνήστε με το γιατρό.

ΠΗΓΑΙΝΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟ ΓΙΑΤΡΟ ΑΝ:
Το παιδί κιτρινίσει, τα ούρα του είναι στο χρώμα του τσαγιού και υπάρχει αποχρωματισμός κοπράνων (άσπρα).