Εάν το παιδί σας ξαφνικά, μέσα στη διάρκεια της νύχτας συνήθως, παρουσιάσει έναν ξηρό βήχα, ο οποίος χαρακτηριστικά θυμίζει σκυλί που γαβγίζει και που δίνει την εντύπωση πως διακόπτεται η αναπνοή του και δεν μπορεί να βήξει, τότε είναι πιθανό να πρόκειται για λαρυγγίτιδα, που οφείλεται σε έναν ιό. Πρόκειται για μία επείγουσα κατάσταση, που για να την αντιμετωπίσετε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον παιδίατρό σας ή να καταφύγετε στο νοσοκομείο. Ελέγξτε επίσης αν το παιδί έχει πυρετό, γιατί πολλές φορές η λαρυγγίτιδα κάνει και ένα μέτριο πυρετό.



ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Τα βρέφη και τα πολύ μικρά παιδιά θα πρέπει οπωσδήποτε να μεταφέρονται αμέσως στο νοσοκομείο, γιατί υπάρχει κίνδυνος σοβαρής απόφραξης των αεραγωγών. Αν πρόκειται για μεγαλύτερα παιδιά, η πρώτη κίνηση που πρέπει να κάνετε είναι να ανοίξετε τα παράθυρα για να μπει φρέσκος αέρας στο δωμάτιο. Αν η κατάσταση του παιδιού βελτιωθεί αισθητά, οδηγήστε το στο μπάνιο, κλείστε την πόρτα και ανοίξτε τη βρύση του ζεστού νερού μέχρι να γεμίσει ο χώρος υδρατμούς. Αν παρ’ όλα αυτά δεν δείτε βελτίωση, μεταφέρτε το στο νοσοκομείο επειγόντως.

Συνήθως, ο γιατρός στο σπίτι ή στο νοσοκομείο θα κάνει στο παιδί μία ένεση κορτιζόνης, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος απόφραξης των αναπνευστικών οδών, και θα δώσει και εισπνοές κορτιζόνης. Γενικά πάντως, το παιδί που εμφανίζει λαρυγγίτιδα -είτε μείνει στο σπίτι είτε διακομιστεί στο νοσοκομείο- θα χρειαστεί παρακολούθηση τόσο την ίδια νύχτα όσο και τις 2-3 επόμενες μέρες.



TΙ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Γενικά είναι καλό να αερίζετε για λίγη ώρα το παιδικό δωμάτιο πριν το βραδινό ύπνο, ώστε να ανανεώνεται ο αέρας που θα αναπνέει το παιδί σας. Eάν η λαρυγγίτιδα αφορά παιδί μεγαλύτερο των 6 ετών, είναι σκόπιμο να επισκεφτείτε και ένα λαρυγγολόγο, για να ελέγξει εάν υπάρχει κάποιο ανατομικό πρόβλημα που προδιαθέτει στην προσβολή από λαρυγγίτιδα.