Η λοιμώδης μονοπυρήνωση οφείλεται σε ιό και είναι μεταδοτική, αλλά μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα μετά από αρκετό καιρό αφού κάποιος έχει κολλήσει, γιατί έχει μεγάλο χρόνο επώασης. Eμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά που πάνε στο σχολείο, γιατί εκεί συναναστρέφονται με πολύ κόσμο.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Το παιδί σας θα έχει πολύ κόκκινο λαιμό, μπούκωμα, βαριά φωνή, πολύ πρησμένους λεμφαδένες στο λαιμό, στις μασχάλες και στο πάνω μέρος των ποδιών, αλλά και γενική καταβολή δυνάμεων. O γιατρός θα κάνει ασφαλή διάγνωση εξετάζοντας εάν είναι διογκωμένος ο σπλήνας και θα είναι πιο σίγουρος αφού βγουν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.



TI NA KANETE

Για την αντιμετώπιση της λοιμώδους μονοπυρήνωσης δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία στο νοσοκομείο. O γιατρός πιθανώς να χορηγήσει αντιβίωση στο παιδί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο γιατρός πρέπει να βλέπει το παιδί συχνά για να παρακολουθεί την κατάστασή του, να εξετάζει το σπλήνα και την πορεία της ασθένειας, καθώς μερικές φορές διαρκεί αρκετά και καταβάλλει πολύ το παιδί. Σπανιότερα, μπορεί να χρειαστεί και επιπλέον εργαστηριακός έλεγχος, κυρίως για το συκώτι.

Σημαντικό είναι να προφυλάσσετε το παιδί όσο αναρρώνει, ιδιαίτερα εάν έχει διογκωθεί ο σπλήνας. Δεν πρέπει να κουράζεται, να κάνει γυμναστική κλπ., ενώ πρέπει να ακολουθεί τις οδηγίες του παιδιάτρου.