Μέχρι την ηλικία των 12 χρόνων, όλα τα παιδιά μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπα με ορισμένους φόβους, που συνήθως είναι ευμετάβλητοι και διαφοροποιούνται καθώς αυτά μεγαλώνουν. Oι φόβοι για τα ζώα, π.χ., είναι πιο συνηθισμένοι στην ηλικία μεταξύ 3-4 ετών, ενώ από τα 4-6 τους χρόνια τα παιδιά φοβούνται κυρίως το σκοτάδι, τα δημιουργήματα της φαντασίας (όπως τα φαντάσματα) αλλά και τα ατυχήματα ή τις φυσικές καταστροφές. Oι φόβοι μειώνονται σταδιακά μεταξύ 9-12 ετών.


ΦΟΒΟΣ Ή ΦΟΒΙΑ;
Ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα για το οποίο υπάρχει αιτία. Όταν το συναίσθημα αυτό δεν δικαιολογείται από υπαρκτούς κινδύνους και επηρεάζει την καθημερινότητα του παιδιού δυσκολεύοντας τη ζωή του, τότε πρόκειται για φοβία.
AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ: Συνήθως οι φοβίες του παιδιού υποχωρούν όταν αυτό μπαίνει στην εφηβεία. Όμως και η δική σας συμπεριφορά, καθώς και η καθοδήγηση από έναν ειδικό, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στο να ξεπεράσει το παιδί γρηγορότερα το πρόβλημα.

TI ΠPEΠEI NA KANETE
•Ζητήστε από το παιδί να σας εξηγήσει με κάθε λεπτομέρεια τι ακριβώς φοβάται. Aκούστε το με προσοχή, αποφεύγοντας την αυστηρή κριτική και τα ειρωνικά σχόλια, που όχι μόνο θα το πληγώσουν, αλλά θα φέρουν και αντίθετο αποτέλεσμα.
•Προτείνετέ του κάποιες λύσεις πάνω στο πρόβλημα που το απασχολεί.
•Εξομολογηθείτε του και τους δικούς σας παιδικούς φόβους (έτσι θα το κάνετε να νιώσει καλύτερα).
•Διαβάστε μαζί του βιβλία γύρω από το θέμα που φοβάται.
•Εξηγήστε του τι είναι φανταστικό και τι πραγματικό, για να μπορέσει να απομυθοποιήσει το φόβο του (π.χ., για τους δράκους ή τα φαντάσματα).
•Αν φοβάται το σκοτάδι, αφήστε ένα μικρό φως αναμμένο στο δωμάτιό του. Tο φως θα το κάνει να νιώθει καλύτερα.
•Μην το πιέζετε να ξεπεράσει το φόβο του. Aν, π.χ., φοβάται τη θάλασσα, μην το αναγκάζετε να κολυμπήσει. Aπολαύστε εσείς το μπάνιο σας, δίνοντάς του έτσι το καλό παράδειγμα, χωρίς όμως να επιμένετε να σας ακολουθήσει.