Το πρώτο σύμπτωμα μιας οξείας σκωληκοειδίτιδας (φλεγμονή της σκωληκοειδούς απόφυσης) είναι ένα ακαθόριστο βάρος πάνω και γύρω από τον αφαλό. Mέσα σε μερικές ώρες ο πόνος γίνεται πιο δυνατός και εντοπίζεται στο κάτω δεξί μέρος της κοιλιάς. Άλλα συμπτώματα είναι: χαμηλός πυρετός, ανορεξία, εμετός, άσπρη γλώσσα, δύσοσμη αναπνοή και δυσκοιλιότητα. Όμως, τα σημάδια αυτά είναι κοινά για πολλές παθήσεις, γι’ αυτό και η διάγνωση είναι δύσκολη.



ΔEITE ΓIATPO EΠEIΓONTΩΣ

Αν το παιδί παραπονιέται για πόνο στην κοιλιά που διαρκεί για περισσότερο από 2 ώρες και συνοδεύεται έστω με μερικά από τα παραπάνω συμπτώματα. Σε περίπτωση που η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας καθυστερήσει περισσότερο από ένα ή δύο 24ωρα, η σκωληκοειδής απόφυση ενδέχεται να σπάσει και να προκληθεί περιτονίτιδα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, ή ακόμα και στο θάνατο.



ΠΡΟΣΟΧΗ!

Περιμένοντας το γιατρό, μη βάζετε ζεστά επιθέματα στην κοιλιά του παιδιού. Mε το ζεστό επίθεμα η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να σπάσει και να μολύνει το εσωτερικό της κοιλιάς, δημιουργώντας περιτονίτιδα.