Ο στραβισμός προκαλείται από μία νευρομυϊκή διαταραχή των ματιών, η οποία εμποδίζει το συγχρονισμό των μυών που ελέγχουν την κίνηση των ματιών. Aυτό έχει ως αποτέλεσμα τα μάτια να μην ευθυγραμμίζονται και να μην εστιάζουν στο ίδιο σημείο ταυτόχρονα. Ένα παιδί μπορεί να γεννηθεί με στραβισμό (συγγενής στραβισμός) ή αυτός να αναπτυχθεί αργότερα.



ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

•Τα μάτια του παιδιού δεν εστιάζουν σε ένα κοινό σημείο. Έτσι, ενώ το ένα μάτι εστιάζει κανονικά, το άλλο είτε στρέφεται προς τα μέσα (συγκλίνων στραβισμός) είτε προς τα έξω (αποκλίνων στραβισμός). Αν νομίζετε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα, απευθυνθείτε στον οφθαλμίατρο για να διαπιστώσετε αν το παιδί έχει ή όχι πράγματι στραβισμό και μη βασίζεστε στη δική σας εντύπωση.



AΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Για την αντιμετώπιση του στραβισμού το παιδί μπορεί να φορέσει γυαλιά και να κάνει χειρουργική επέμβαση, ή και τα δύο. Σε πολλές περιπτώσεις, απαιτούνται περισσότερες από μία επεμβάσεις. Σημαντικό για τη θεραπεία του στραβισμού είναι η έγκαιρη διάγνωσή του.



ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΕΓΚΑΙΡΗ ΠΡΟΛΗΨΗ

Όλα τα παιδιά θα πρέπει να εξετάζονται προληπτικά γύρω στην ηλικία των 4 χρόνων, έστω και αν φαινομενικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα όρασης. H άποψη πολλών γονιών να αφήνουν το παιδί να μεγαλώσει, για να γίνει πιο συνεργάσιμο, και μετά να το πάνε στον οφθαλμίατρο είναι τελείως λανθασμένη. Σήμερα 300.000 με 500.000 Έλληνες δεν βλέπουν πολύ καλά από κάποιο μάτι, γιατί ο στραβισμός ή κάποια άλλη διαθλαστική ανωμαλία που είχαν δεν αντιμετωπίστηκε εγκαίρως.