Το ότι δεν πρέπει να τρώμε με το στόμα ανοιχτό, αλλά και ότι πρέπει να κρατάμε το πιρούνι με το αριστερό χέρι το γνωρίζουμε όλοι, από τότε που ήμασταν παιδιά. Εκτός όμως από αυτά, τα πολύ βασικά, υπάρχουν και άλλοι κανόνες καλής συμπεριφοράς που πρέπει να τηρούνται σε ένα γεύμα. Μάλιστα, δεν είναι καθόλου εξεζητημένοι, όπως νομίζουν πολλοί· αντίθετα, βοηθούν τους ανθρώπους να συνυπάρχουν ευχάριστα γύρω από ένα τραπέζι. Κι επειδή αυτές τις μέρες και θα καλέσουμε και θα μας καλέσουν σε τραπέζια, καλό είναι να φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη μας και να θυμηθούμε τι υπαγορεύουν οι καλοί τρόποι.
Μόλις καθίσετε, απλώνετε την πετσέτα στα γόνατά σας και ποτέ δεν τη δένετε στο λαιμό σας ούτε τη στερεώνετε ανάμεσα από τα κουμπιά του πουκαμίσου σας ή οπουδήποτε αλλού. Φροντίζετε να σκουπίζετε σε αυτή τα χείλη σας διακριτικά, κάθε φορά που ετοιμάζεστε να πιείτε από το ποτήρι σας. Την πετσέτα θα πρέπει να την ακουμπήσετε ξανά στο τραπέζι μόνο όταν τελειώσει το γεύμα, οπότε την τοποθετείτε στα αριστερά του πιάτου σας, φροντίζοντας, αν την έχετε λερώσει, να την ακουμπήσετε με τέτοιον τρόπο ώστε να μη φαίνονται οι λεκέδες ή το κραγιόν.
Για να μην… πάρετε το ποτήρι ή το ψωμί του διπλανού σας, να θυμάστε ότι τα δικά σας ποτήρια βρίσκονται στα δεξιά και το ψωμί σας αριστερά. Τα μαχαιροπίρουνα είναι τοποθετημένα στο τραπέζι με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το σετ που θα χρησιμοποιηθεί τελευταίο τοποθετείται κοντά στο πιάτο, οπότε να θυμάστε ότι ξεκινάτε από τα έξω και συνεχίζετε προς τα μέσα. Για πρώτο πιάτο χρησιμοποιείτε αυτό που βρίσκεται πάνω-πάνω και συνεχίζετε με τα επόμενα για κάθε έδεσμα που ακολουθεί.
Όταν χρησιμοποιείτε μαχαίρι, το κρατάτε πάντα με το δεξί χέρι και με το αριστερό κρατάτε το πιρούνι. Όταν δεν χρειάζεται να χρησιμοποιείτε μαχαίρι, κρατάτε το πιρούνι με το δεξί σας χέρι. Κάθε φορά που τελειώνετε ένα πιάτο, φροντίζετε να τοποθετείτε τα μαχαιροπίρουνα μέσα στο πιάτο, στο πλάι του, με τις λαβές να δείχνουν 5 η ώρα και τις άκρες τους 11. Με αυτό τον τρόπο, δείχνετε στον οικοδεσπότη ότι έχετε τελειώσει και μπορεί να τα μαζέψει. Μην ακουμπάτε ποτέ τα μαχαιροπίρουνα έξω από το πιάτο, πάνω στο τραπεζομάντιλο.
Όπως και εκείνοι που δοκιμάζουν κρασιά, κρατήστε το ποτήρι από το πόδι ώστε και το άρωμά του να απολαμβάνετε καλύτερα, αλλά και να μην του μεταδίδετε τη θερμοκρασία του χεριού σας ζεσταινοντάς το. Μην ξεχειλίζετε ποτέ το ποτήρι σας. Γεμίζετέ το λίγο παραπάνω από τη μέση.
Αν κατά τη διάρκεια του γεύματος χρειαστείτε κάτι που δεν βρίσκεται μπροστά σας, το αλάτι, το κρασί, τη σαλάτα ή κάποια σάλτσα, ζητήστε ευγενικά να σας το περάσουν. Θεωρείται αγένεια να απλώνετε τα χέρια σας μπροστά από κάποιον που τρώει, κινδυνεύοντας μάλιστα να ρίξετε κάποιο ποτήρι.
Κόβετε και τρώτε μικρές μπουκιές.
Τρώτε με άνετες και διακριτικές κινήσεις, χωρίς να εμποδίζετε τους διπλανούς σας.
Μην αλείφετε ποτέ μια ολόκληρη φέτα ψωμιού με βούτυρο, αλλά μόνο ένα μικρό κομμάτι ψωμί.
• Να ανακατεύετε ή να μυρίζετε το φαγητό πριν ξεκινήσει το γεύμα.
• Να ανοιγοκλείνετε το στόμα σας όταν μασάτε.
• Να ρουφάτε ή να φυσάτε τη σούπα σας για να κρυώσει.
• Να πίνετε νερό ή κρασί με γεμάτο το στόμα.
• Να μιλάτε με γεμάτο το στόμα.
• Να τρίβετε το ψωμί σας στο τραπεζομάντιλο.
• Να σκουπίζετε με την ψίχα του ψωμιού τη σάλτσα του πιάτου σας.
• Να βάζετε στο πιάτο σας μεγάλες μερίδες ή να ψάχνετε επίμονα για τα κομμάτια που σας αρέσουν πιο πολύ.
• Να σερβίρετε πρώτα τον εαυτό σας από κάποια πιατέλα που σας ζητήθηκε να περάσετε σε κάποιον άλλον.
• Να δείξετε ότι δεν σας άρεσε η μερίδα που σας σέρβιραν ή να σχολιάσετε οτιδήποτε δυσμενώς.
• Να επαινείτε το φαγητό με υπερβολικές εκφράσεις και επίθετα.
• Να κουνάτε αριστερά και δεξιά τα μαχαιροπίρουνα όταν μιλάτε και να δείχνετε με αυτά.
• Να τσιμπάτε με το χέρι σας από τις διάφορες πιατέλες.
• Να χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα μπροστά στους άλλους συνδαιτυμόνες, ακόμα και όταν την κρύβετε χρησιμοποιώντας το άλλο σας χέρι.
• Να κρυφομιλάτε με το διπλανό σας.
• Να μιλάτε ακατάπαυστα ή, αντίθετα, να μένετε εντελώς σιωπηλοί και αγέλαστοι.
Savoir Vivre για όλους
Savoir vivre ή «να ξέρεις να ζεις» είναι το σύνολο των απλών κανόνων που εξασφαλίζουν την αρμονική και ευγενική συνύπαρξη των συνδαιτυμόνων γύρω από το γιορτινό (και όχι μόνο) τραπέζι. Θυμηθείτε τους.