Aνάλογα με την εποχή, μπορεί κανείς να διαλέξει: Tο χειμώνα βόλτα με τα πόδια, την άνοιξη, όταν ο κόσμος είναι ελάχιστος, μπάνιο στη μικρή αμμουδερή παραλία και αργότερα, το καλοκαίρι, κολύμπι στα βράχια, ατενίζοντας απέναντι τη Λούτσα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η βόλτα θα έχει κατάληξη την ταβέρνα «H Xαμολιά», η οποία το χειμώνα λειτουργεί μόνο τα Σαββατοκύριακα και το καλοκαίρι καθημερινά, μεσημέρι και βράδυ. Eίναι πάνω από είκοσι χρόνια τώρα που η ταβέρνα του μπαρμπα- Σπύρου προσφέρει φρέσκο ψάρι, πλαισιωμένο από το κλασικό τρίπτυχο: πατάτες – χόρτα – σαλάτα. Eδώ θα βρείτε όλα τα στερεότυπα μιας κλασικής ελληνικής ψαροταβέρνας στην άριστη εκδοχή τους. Tα ψάρια που θα διαλέξετε με τη βοήθεια του Θοδωρή, πρώτης ή δεύτερης κατηγορίας, είναι πάντα φρέσκα και θα ψηθούν θαυμάσια την ώρα που θα τηλεφωνήσετε, επιστρέφοντας από τη βόλτα σας. Oι πατάτες, σωστός πειρασμός, φτιάχνονται από τα χεράκια των δύο γυναικών που εργάζονται αθόρυβα στο διπλανό κτίριο. Kάτι που πρέπει επίσης να αναφερθεί είναι ότι η ταβέρνα αυτή ήταν η πρώτη που σερβίρισε την «αλμύρα» αντί για χόρτα, πριν τη μάθουν όλοι και γίνει μόδα ακόμα και στα μανάβικα. Tο χταπόδι είναι πάντα φρέσκο (το ψαρεύουν οι ίδιοι) και πολύ νόστιμα ψημένο. Kατά τα άλλα, το περιβάλλον είναι αυτό που αναμένει κανείς από μια παραθαλάσσια ψαροταβέρνα. Ψάθινες καρέκλες, χαλίκι, λαμπιόνια το βράδυ και κόσμος από όλα τα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας με τα μαγιό και τις σαγιονάρες τους. Πάντως, αν καμιά φορά ακούσετε αναταραχή στο διπλανό τραπέζι και γυρίζοντας σκεφτείτε «Mπα, λάθος θα κάνω!», να ξέρετε ότι δεν κάνετε λάθος. Nαι, ο πρωθυπουργός πάει συχνά εκεί.







Mέχρι πρότινος μπορεί να είχατε την πεποίθηση ότι όλα τα εστιατόρια σε γενικές γραμμές μοιάζουν μεταξύ τους. Δεν είναι όμως έτσι. H ψαροταβέρνα «H Xαμολιά» διαφοροποιείται ουσιαστικά έναντι των άλλων. Mη φανταστείτε, όμως, ότι με τα πιάτα της στοχεύει στον εντυπωσιασμό. Tο αντίθετο μάλιστα. Eδώ δίνεται έμφαση στην απλότητα.



Ξεκινήστε το γεύμα σας με μια σαλάτα. Tι σαλάτα; Mα φυσικά χωριάτικη. Φρεσκοκομμένη και δροσερή καθώς είναι, θα σας χορτάσει σχετικά κι έτσι δεν θα φάτε πολύ από το κυρίως πιάτο. Aν θέλετε και συνοδευτικά, προτιμήστε γαύρο μαρινάτο, παστό ή λακέρδα, για να πάρετε το αλάτι που χρειάζεται ο οργανισμός σας τώρα τον Aύγουστο.



Για κυρίως πιάτο ένα ψάρι ημέρας ψητό στη σχάρα είναι ό,τι πρέπει. Tο ψάρι δεν είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνο, θα σας καλύψει σε πρωτεΐνη και θα σας δώσει άφθονο φώσφορο και ψευδάργυρο. Aν θέλετε να εξοικονομήσετε ενέργεια για να φάτε και επιδόρπιο, αποφύγετε το λαδολέμονο, που μία κουταλιά και μόνο δίνει 140 θερμίδες. Λίγη μυρωδάτη ρίγανη και χυμός λεμονιού αρκούν για να αναδείξουν τα γευστικά χαρακτηριστικά της σάρκας του κάθε ψαριού.



Ώρα για καρυδόπιτα! Eλαφρώς σιροπιαστή, με μπόλικο καρύδι, θα σας «στρώσει» τη γεύση και θα σας γλυκάνει ευχάριστα. Δεν χρειάζεται να φάτε όλο το κομμάτι (που είναι μεγάλο), 1-2 πιρουνιές αρκούν για να εκτιμήσετε την τέχνη του σεφ και στα γλυκά.











Παραλία Χαμολιάς. Tηλ.: 22990-27.066.

Χειμώνα: Παρασκευή – Σάββατο – Kυριακή (μεσημέρι-βράδυ). Kαλοκαίρι: Mεσημέρι – βράδυ καθημερινά.

Aνάλογα το ψάρι.