Για να διοργανώσετε ένα άψογο γιορτινό δείπνο, δεν αρκεί μόνο η προσεκτική προετοιμασία των εδεσμάτων, χρειάζεται και η όμορφη παρουσίασή τους σε ένα σωστά στρωμένο τραπέζι. Γι’ αυτό, μην υποτιμάτε και μην παρεξηγείτε το «τυπικό» ενός τραπεζιού θεωρώντας το περιττή πολυτέλεια. Το επιτηδευμένο στήσιμο των σερβίτσιων, όπως και ο τρόπος σερβιρίσματος των φαγητών και των ποτών, δημιουργήθηκαν για να εξυπηρετούν πρακτικές ανάγκες και να διευκολύνουν τις κινήσεις μας την ώρα του φαγητού, ειδικά όταν στο τραπέζι κάθονται αρκετά άτομα. Το Vita, λοιπόν, σας παρουσιάζει τους απλούς κανόνες της art de la table και σας υπόσχεται ότι οι καλεσμένοι σας θα θυμούνται για καιρό το χριστουγεννιάτικο δείπνο σας.


• Στρώστε πρώτα το τραπέζι με ένα καλό τραπεζομάντιλο, λινό, μεταξωτό ή με χριστουγεννιάτικα σχέδια.
• Φροντίστε να είναι άψογα σιδερωμένο χωρίς τσακίσεις και φυσικά πεντακάθαρο.
• Στρώστε το έτσι ώστε να κρεμάει εξίσου από όλες τις πλευρές.
• Για μια πιο μοντέρνα εκδοχή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ράνερ, τα οποία θα στρώσετε πάνω στο τραπεζομάντιλο, σε δύο σημεία του τραπεζιού. Αν το τραπεζομάντιλο είναι μονόχρωμο, το ράνερ μπορεί να έχει διακριτικά σχέδια. Σε κάθε άλλη περίπτωση, πρέπει να είναι χωρίς σχέδια και σε διαφορετικό χρωματισμό από το τραπεζομάντιλο, ώστε να αναδεικνύονται καλύτερα και το ράνερ και το τραπεζομάντιλο. Το τραπεζομάντιλο που θα χρησιμοποιήσετε πρέπει να ταιριάζει και με το σερβίτσιο. Τα μονόχρωμα και χωρίς σχέδια τραπεζομάντιλα συνδυάζονται με τα περισσότερα σερβίτσια, είτε είναι απλά είτε έχουν σχέδια.


Σύμφωνα με την παράδοση, τα σκεύη (πιάτα διάφορων μεγεθών, πιατέλες, σαλατιέρες) που θα χρησιμοποιήσετε καλό είναι να ανήκουν στο ίδιο σερβίτσιο. Βέβαια, οι μυημένοι στην art de la table ξέρετε ότι μπορείτε να τολμήσετε να συνδυάσετε διαφορετικά κομμάτια, σύμφωνα με την τάση mix and match (ανακατέψτε και ταιριάξτε).
• Κανένα κομμάτι τους, πάντως, δεν πρέπει να είναι χτυπημένο.
• Τοποθετήστε στο τραπέζι από ένα μεγάλο ρηχό πιάτο για τον κάθε καλεσμένο και πάνω σε αυτό βάλτε το πιάτο για τα ορεκτικά και το μπολ της σούπας (αν το γεύμα περιλαμβάνει σούπα). Το πιάτο της σαλάτας τοποθετείται μπροστά από το πιρούνι.
Δεξιά από κάθε πιάτο τοποθετήστε τα μαχαίρια με την κόψη τους προς το πιάτο (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μέχρι και τρία). Δεξιά του μαχαιριού βάλτε το κουτάλι. Αριστερά από κάθε πιάτο μπαίνει το πιρούνι, και αν χρειάζεται και δεύτερο και τρίτο.
• Τοποθετήστε τα μαχαιροπίρουνα με τη σειρά που θα χρησιμοποιηθούν. Το σετ που θα χρησιμοποιηθεί τελευταίο τοποθετείται πιο κοντά στο πιάτο.
• Στο χώρο μπροστά από το πιάτο και οριζόντια σε σχέση με τον καλεσμένο, θα τοποθετήσετε ένα μικρό κουτάλι και ένα πιρούνι για το επιδόρπιο. Το πιρούνι θα κοιτάζει προς τα δεξιά και το κουτάλι προς τα αριστερά.
• Τα εργαλεία για τα θαλασσινά (π.χ. στρείδια, καραβίδες) τοποθετούνται στη δεξιά πλευρά από τα μαχαίρια.
Τα ποτήρια του νερού και του κρασιού τοποθετούνται μπροστά από το κουτάλι και το μαχαίρι. Πρώτο τοποθετείτε το ποτήρι του νερού και στη συνέχεια αυτό του κρασιού. Επιλέξτε διαφορετικού φάρδους ποτήρια για το κόκκινο και το λευκό κρασί και φροντίστε να είναι κολονάτα. Στο πιο στενό ποτήρι σερβίρεται το λευκό κρασί και στο πιο φαρδύ το κόκκινο.
Δίπλα ή μέσα στο πιάτο τοποθετείται η υφασμάτινη πετσέτα, διπλωμένη σε τετράγωνο ή τριγωνικό σχήμα ή, αν τα καταφέρνετε, σε σχήμα βεντάλιας. Αποφύγετε τις χαρτοπετσέτες.
Στο τραπέζι πρέπει να υπάρχει, τουλάχιστον σε δύο ή και τρία σημεία, αν το τραπέζι είναι μεγάλο, αλάτι και πιπέρι, καθώς και λάδι και ξίδι. Τα υπόλοιπα σκεύη του γεύματος που θα χρειαστούν (πιατέλες, σαλατιέρες, μπολ, ψωμιέρες κλπ.) θα πρέπει να τα φέρετε αφού καθίσουν οι καλεσμένοι σας και αρχίσετε να σερβίρετε.


Για περισσότερη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, βάλτε κηροπήγια, καθώς και κάποια μικρά χριστουγεννιάτικα στολίδια. Τα λουλούδια προσδίδουν επίσης ιδιαίτερη ομορφιά, αρκεί φυσικά να είναι φρέσκα. Για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, αντί των μεγάλων ανθοδοχείων, προτιμήστε τις μικρές συνθέσεις που θα τοποθετηθούν σε χαμηλά βάζα κατά μήκος του τραπεζιού. Τα κηροπήγια, όπως και τα λουλούδια, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εμποδίζουν τους συνδαιτυμόνες σας να βλέπονται μεταξύ τους. Τα λουλούδια και τα κεριά δεν θα πρέπει να μυρίζουν έντονα, για να μην μπλέκεται το άρωμά τους με τις μυρωδιές του φαγητού.


Αν οι καλεσμένοι σας είναι φίλοι ή συγγενείς, δεν σας χρειάζεται κανένα πρωτόκολλο. Αφήστε τους να καθίσουν όπου θέλουν. Αν όμως δεν γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και θέλετε να δώσετε έναν ιδιαίτερα επίσημο τόνο στην όλη βραδιά, τότε θα πρέπει να υποδείξετε στον καθέναν τη θέση του. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι οικοδεσπότες κάθονται αντικριστά στις δύο κεφαλές του τραπεζιού. Αν, ωστόσο, οι καλεσμένοι είναι πολλοί (περισσότεροι από 8-10) και το τραπέζι αρκετά μακρύ, οι οικοδεσπότες κάθονται στη μέση των δύο πλευρών του.


Αφού καθίσουν οι καλεσμένοι, τοποθετείτε στο τραπέζι πρώτα τις πιατέλες με τα ορεκτικά και κατόπιν εκείνες με τα φαγητά και σερβίρετε από εκεί τον κάθε καλεσμένο σας. Αν στέκεστε όρθιοι, τότε το σερβίρισμα γίνεται από τα αριστερά του κάθε συνδαιτυμόνα, ενώ η αλλαγή των πιάτων από δεξιά. Μην παραγεμίζετε τα ποτήρια για το κρασί.