Έως και 30 χρόνια μετά το τέλος λήψης τους παρατείνεται η προστατευτική δράση των χαπιών αντισύλληψης έναντι της εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών.



Σύμφωνα με την επιθεώρηση «Lancet», όπου και δημοσιεύθηκαν τα σπουδαία ευρήματα, βρετανοί επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέλυσαν 45 μελέτες για με τον καρκίνο των ωοθηκών που πραγματοποιήθηκαν σε 21 χώρες, και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα οφέλη των αντισυλληπτικών χαπιών είναι τελικά πολύ περισσότερα.



Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, όσο περισσότερο χρόνο οι γυναίκες λαμβάνουν «το χάπι» τόσο μικρότερες πιθανότητες έχουν για την ανάπτυξη της νόσου, η οποία πλήττει κυρίως γυναίκες άνω των 50 ετών. Εκτιμάται μάλιστα, ότι το χάπι αντισύλληψης έχει αποτρέψει την εμφάνιση καρκίνου σε περίπου 200.000 γυναίκες παγκοσμίως.



Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η λήψη των αντισυλληπτικών για μια ολόκληρη δεκαετία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου των ωοθηκών από τις 12 ανά χίλιες γυναίκες, στις οκτώ, πριν από την ηλικία των 75.