Ανθρώπινο έμβρυο από τρεις γονείς κατάφεραν να δημιουργήσουν για πρώτη φορά βρετανοί επιστήμονες, σε μια ελπιδοφόρα προσπάθεια να «σβήσουν» μια ολόκληρη σειρά κληρονομικών παθήσεων. Η μέθοδος αυτή προορίζεται κυρίως για γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα στα μιτοχόνδρια, δηλαδή τα «εργοστάσια» παραγωγής ενέργειας των κυττάρων.

Οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ γονιμοποίησαν με εξωσωματική γονιμοποίηση ωάριο μιας μητέρας με μιτοχονδριακές νόσους και στη συνέχεια αφαίρεσαν τον πυρήνα του. Κατόπιν το εμφύτευσαν σε ωάριο υγιούς δότριας από το οποίο είχε αφαιρεθεί προηγουμένως το DNA του πυρήνα.

Με αυτή τη διαδικασία το έμβρυο που αναπτύσσεται κληρονομεί το πυρηνικό DNA από τους δύο γονείς και το μιτοχονδριακό DNA από τη δότρια του ωαρίου – αυτό σημαίνει ότι, από γενετική άποψη, έχει τρεις γονείς.

Υπολογίζεται ότι ένας άνθρωπος ανά 6.500 χιλιάδες πάσχει από μιτοχονδριακές νόσους, κάτι που μπορεί να προκαλέσει περίπου 50 διαφορετικές ασθένειες. Αυτές μπορούν να οδηγήσουν σε ηπατική ανεπάρκεια, εγκεφαλικά επεισόδια, τύφλωση, μυϊκή δυστροφία, διαβήτη ή κώφωση. Το σπουδαίο εγχείρημα φέρνει τώρα τους ειδικούς ένα βήμα πιο κοντά στην θεραπεία των σοβαρών αυτών νόσων.