Ιδανικοί πατέρες θεωρούνται οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, επειδή χαρίζουν υγιέστερους απόγονους στις συντρόφους τους.

Οι επιστήμονες δεν ξέρουν γιατί συμβαίνει αυτό, εικάζουν όμως ότι αιτία είναι η ασφάλεια που προσφέρουν στις γυναίκες τους κατά την κύηση, αλλά και μετά από αυτήν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς του Ερευνητικού Ινστιτούτου για την Υγεία της Οτάβα, οι άνδρες κάτω των 20 ετών έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν πατέρες παιδιών με σοβαρές επιπλοκές κατά τον τοκετό. Τα παιδιά τους έχουν αυξημένο κίνδυνο κατά 13% να είναι λιποβαρή, 15% μεγαλύτερο κίνδυνο να γεννηθούν πρόωρα και 41% μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν μέσα στον πρώτο χρόνο από τη γέννησή τους.

Στη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Human Reproduction», οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η ηλικία των γυναικών δεν επιδρά ιδιαίτερα στο έμβρυο, ιδιαίτερα για εκείνες που γίνονται μητέρες από τα 20 ως τα 30.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι οι κοινωνικοί παράγοντες είναι αυτοί που πιθανότατα παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της κύησης, καθώς οι έφηβοι γονείς δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες και τη μόρφωση που έχουν οι μεγαλύτεροι άνδρες ώστε να στηρίξουν τη γυναίκα τους πριν και μετά τον τοκετό.