Η σακχαρίνη όχι μόνο δεν βοηθά στην απώλεια βάρους, αλλά, αντίθετα, φαίνεται ότι οδηγεί σε παραπανίσια κιλά, επειδή ενισχύει την αίσθηση της πείνας!

Eπιστήμονες του αμερικανικού Πανεπιστημίου Purdue ανακάλυψαν ότι όσοι καταναλώνουν σακχαρίνη τείνουν να έχουν μεγαλύτερη όρεξη από εκείνους που καταναλώνουν απλή ζάχαρη.

Η μελέτη επικεντρώθηκε σε ποντίκια. Οι ερευνητές έδωσαν σε μερικά ποντίκια γιαούρτι με ζάχαρη και σε άλλα με σακχαρίνη και στη συνέχεια τους πρόσφεραν τροφή. Προς μεγάλη τους έκπληξη λοιπόν διαπίστωσαν ότι όσα είχαν φάει γιαούρτι με σακχαρίνη κατανάλωναν περισσότερες θερμίδες και συγκέντρωναν μεγαλύτερα ποσοστά λίπους στον οργανισμό τους συγκριτικά με τα ποντίκια που είχαν φάει ζάχαρη.

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Behavioral Neuroscience», οι επιστήμονες εικάζουν ότι, ενώ κανονικά οι γλυκές τροφές προετοιμάζουν τον οργανισμό να δεχθεί ένα βαρύ θερμιδικό φορτίο, αντίθετα η σακχαρίνη απορρυθμίζει το μηχανισμό του μεταβολισμού επειδή δεν του προσφέρει καθόλου θερμίδες.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα πως πιθανότατα και άλλες γλυκαντικές ουσίες, όπως για παράδειγμα η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη έχουν ακριβώς την ίδια επίδραση στον οργανισμό.

Οι διαιτολόγοι βρήκαν τα αποτελέσματα της έρευνας «ενδιαφέροντα», τόνισαν όμως ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα «επειδή οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν δείξει ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος».