Η παχυσαρκία διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης αρκετών μορφών καρκίνου, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η μελέτη αφορούσε την ανάλυση 144 παλαιότερων ερευνών στις οποίες είχαν συμμετάσχει συνολικά 282,000 άνδρες και γυναίκες και έδειξε ότι στην εμφάνιση καρκίνου λόγω παχυσαρκίας σημαντικό ρόλο παίζει τελικά το φύλο.

Σύμφωνα με τον δρ. Άντριου Ρένεχαν ειδικό σε θέματα καρκίνου του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, το περιττό σωματικό λίπος συμβάλλει στην δημιουργία καρκίνων. Μάλιστα, όπως υποστηρίζει, η τελευταία έρευνα έφερε στο φως, για πρώτη φορά, 20 λιγότερο γνωστούς τύπους καρκίνου οι οποίοι μέχρι σήμερα δεν έδειχναν να σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η λευχαιμία και το non-Hodgkin’ s λέμφωμα.

Η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε ακόμα τι ακριβώς συνέβαινε σε ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος που γίνονται υπέρβαροι ή σε υπέρβαρους που γίνονταν παχύσαρκοι.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο αυξημένος Δείκτης Μάζας Σώματος συνδέεται τελικά με τον κίνδυνο δημιουργίας νεοπλασιών: για τους άνδρες, ο κίνδυνος καρκίνου του θυρεοειδούς αυξανόταν κατά 30%, ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου και του νεφρού κατά 24%, ενώ για τις γυναίκες αυξανόταν κατά 59% ο κίνδυνος για καρκίνο της ουροδόχου κύστεως και κατά 34% ο κίνδυνος για τον καρκίνο του νεφρού.