Σε καρδιακά επεισόδια φαίνεται να οδηγεί η ολοένα και πιο έντονη μόλυνση στις πόλεις, καθώς οι επιστήμονες συνδέουν τώρα τα καυσαέρια των αυτοκινήτων με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Όπως τόνισαν οι ειδικοί στο ετήσιο συνέδριο της American Association for the Advancement of Science (Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης), η παγκόσμια υγεία επιβαρύνεται από την ρύπανση του περιβάλλοντος, ενώ μέσα στις επόμενες δεκαετίες το πρόβλημα αναμένεται να ενταθεί δραματικά.

Όπως τονίζουν, μακροπρόθεσμα η ρύπανση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Συγκεκριμένα, ο δρ. Τζον Ινκαρντόνα, βιολόγος-τοξικολόγος της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration – ΝΟΑΑ), παρουσίασε τα αποτελέσματα της έρευνάς του σχετικά με έναν τύπο πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs) που δημιουργούνται όταν υλικά όπως το ξύλο, ο καπνός, το κάρβουνο και το πετρέλαιο εκτίθενται σε υψηλές θερμοκρασίες ή καίγονται.

Μάλιστα σε πειράματα που έκανε ο δρ. Ινκαρντόνα με ψάρια παρατήρησε ότι τα επίπεδα της χημικής αυτής ουσίας κατά την καύση του πετρελαίου είναι τόσο υψηλά ώστε να επιδρούν στην ομαλή κυκλοφορία του αίματος.