Ποτό, τσιγάρο, φάρμακα και φυτοφάρμακα «μολύνουν» τις επόμενες τέσσερις γενιές μέσω του σπέρματος του πατέρα, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα υγείας.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου του Αϊντάχο, η ανεπανόρθωτη βλάβη που προκαλούν τα τοξικά χημικά στο σπέρμα οδηγούν στην μετάλλαξη των γονιδίων που κληρονομούνται στα παιδιά θέτοντας έτσι αυτομάτως σε υψηλό κίνδυνο την υγεία των απογόνων.

Το πρόβλημα δυστυχώς όμως δεν τελειώνει εκεί: αντίθετα μπορεί να συνεχίσει να επηρεάζει μέχρι και τις τέσσερις επόμενες γενιές.

Πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι η έκθεσή τους σε χημικά – στην προκειμένη περίπτωση φυτοφάρμακα – προκαλούσε σοβαρά προβλήματα όπως υπερτροφισμό του προστάτη, στειρότητα, και νεφρικές παθήσεις.

Από την άλλη, σε διάλεξη που έγινε στην American Association for the Advancement of Science (Αμερικανική Ένωση για την Προώθηση της Επιστήμης), τονίστηκε ότι όσοι πίνουν υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ εκτοξεύουν τις πιθανότητες παραγωγής «προβληματικού» σπέρματος στα ύψη.

Παρόλα αυτά, οι ειδικοί τονίζουν ότι το σώμα διαθέτει φυσικούς μηχανισμούς αυτοκαθαρισμού και για τον λόγο αυτό ο κύκλος παραγωγής του σπέρματος διαρκεί 74 συνεχόμενες ημέρες.

Εάν η σύλληψη γίνει μέσα στο συγκεκριμένου διάστημα κατά το οποίο ο πατέρας έχει κάνει καταχρήσεις αλκοόλ, τσιγάρου ή φαρμάκων, τότε το παιδί και οι μελλοντικοί απόγονοι του, αντιμετωπίζουν αρκετά μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα υγείας.