Μόνο μύθο δεν αποτελεί η ύπαρξη του σημείου G, υποστηρίζουν ιταλοί επιστήμονες. Δεν είναι όμως όλες οι γυναίκες «προικισμένες» με το «κουμπί της απόλαυσης».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Ακουίλα εξέτασαν συνολικά 20 γυναίκες, από τις οποίες οι εννιά είχαν κολπικό οργασμό και οι 11 κλειτοριδικό.

Με τη βοήθεια ηλεκτρονικής σάρωσης, παρατήρησαν ότι οι γυναίκες που έχουν κολπικό οργασμό – οργασμό που προκύπτει αποκλειστικά και μόνο από την διέγερση του κόλπου και όχι σε συνδυασμό με τον ερεθισμό της κλειτορίδας – διαθέτουν πιο παχύ τοίχωμα μεταξύ ουρήθρας και κόλπου, σε αντίθεση με εκείνες που έχουν κλειτοριδικό οργασμό.

Για πρώτη φορά μάλιστα οι ειδικοί προτείνουν για τους περίεργους, έναν εύκολο, γρήγορο και ανέξοδο τρόπο ανίχνευσης του μαγικού διακόπτη.

Με έναν απλό κολπικό υπέρηχο, όπως ισχυρίζονται, μια γυναίκα μπορεί να δει εάν διαθέτει ή όχι την απαραίτητη ανατομία στο συγκεκριμένο σημείο.

Παρόλα αυτά, αρκετοί είναι οι ερευνητές που αμφισβητούν τα ευρήματα των Ιταλών λόγω του μικρού εύρους της έρευνας, ενώ υποστηρίζουν επίσης ότι το μεγαλύτερο πάχος του τοιχώματος δεν υποδεικνύει απαραίτητα την ύπαρξη του σημείου G, καθώς πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και το μέγεθος της κλειτορίδας.