Κρασί με λιγότερο αλκοόλ, λίγο πιο ξηρό ή λίγο πιο γλυκό, τώρα όλα είναι εφικτά με τις τελευταίες τεχνολογικές μεθόδους.

Αμερικανική εταιρεία προσφέρει στους σύγχρονους «αλχημιστές» την δυνατότητα να διαχειριστούν τόσο τη γεύση όσο και την περιεκτικότητα του κρασιού σε αλκοόλ.

Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές φορές, όπως δηλώνουν αρκετοί οινοπαραγωγοί, το αλκοόλ επικαλύπτει το «μεθυστικό» άρωμα του κρασιού.

Εκεί είναι που βάζει το χεράκι της η καλιφορνέζικη ConeTech, προσφέροντας την ευκαιρία στους ειδικούς, με τη βοήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, να διαχωρίζουν τα «επιθυμητά» από τα «μη-επιθυμητά» συστατικά του κρασιού και αναλόγως να τα μειώνουν ή να τα ενισχύουν, δημιουργώντας προϊόντα που να υπακούουν στις απαιτήσεις του καταναλωτικού κοινού.

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγα χρόνια κύριος σύμμαχος των οινοπαραγωγών θεωρούνταν ο παράγοντας φύση, τώρα ακόμη και μια όχι και τόσο καλή σοδιά μπορεί να δώσει ένα αρκετά ικανοποιητικό προϊόν. Ήδη η μέθοδος μείωσης του αλκοόλ γνωρίζει τεράστια επιτυχία στις ΗΠΑ.

Από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι που τη θεωρούν ένα απλό «εργαλείο» για τις δύσκολες ώρες, άλλα και εκείνοι που αρνούνται την ανάμιξη της τεχνολογίας στη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Οι τελευταίοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι, «τα πολλά άμπρα-κατάμπρα θέτουν σε κίνδυνο την σταθερότητα ενός φυσικού προϊόντος, όπως το κρασί».