Η ατμοσφαιρική μόλυνση επηρεάζει την ποιότητα του σπέρματος. Σύμφωνα με έρευνα ιταλών επιστημόνων, οι διοξίνες μειώνουν την ποσότητα σπερματοζωαρίων προκαλώντας προβλήματα γονιμότητας

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Νοσοκομείο Ντέσιο στο Μιλάνο, και αφορούσε 400 εθελοντές οι οποίοι είχαν μολυνθεί από το δυστύχημα του Σεβέζο, όταν έγινε έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών και ελευθερώθηκαν διοξίνες στην ατμόσφαιρα, το 1976.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι η επίπτωση που είχαν οι διοξίνες στην γονιμότητά τους είχε άμεση σχέση με την ηλικία κατά την οποία οι συμμετέχοντες είχαν εκτεθεί σε αυτές.

Εκείνοι που ήταν 1-9 ετών όταν έγινε η έκρηξη εμφάνιζαν μειωμένη γονιμότητα 22 χρόνια μετά, με τη μέση περιεκτικότητα του σπέρματός τους σε σπερματοζωάρια να εμφανίζει μείωση κατά 43%.

Όσοι ήταν ηλικίας 10-17 εμφάνιζαν αύξηση σπερματοζωαρίων κατά 62%. Από την άλλη όσοι είχαν κλείσει το 17ο έτος της ηλικίας τους δεν εμφάνιζαν μόνιμο πρόβλημα.

Φαίνεται επομένως ότι η μεγάλη έκθεση σε διοξίνες κατά την νηπιακή ηλικία προκαλεί μείωση στην παραγωγή σπερματοζωαρίων, ενώ αντίθετα κατά την εφηβεία προκαλεί αύξηση. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί βέβαια, οι διοξίνες δεν είναι οι μόνες χημικές ουσίες που επηρεάζουν τη γονιμότητα. Πολλές άλλες εμφανίζουν εξίσου ανησυχητικές επιπτώσεις, μεταξύ αυτών οι φθαλάτες (που χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιομηχανία αρωμάτων, καλλυντικών και ειδών καθημερινής χρήσης) και η βισφενόλη Α (που χρησιμοποιείται κυρίως στη βιομηχανία πλαστικών).