Την επανάσταση στην εξωσωματική γονιμοποίηση φέρνει μια νέα μέθοδος κατά την οποία το έμβρυο δεν αναπτύσσεται στο εργαστήριο αλλά μέσα στην ίδια τη μήτρα της μητέρας.

Πρόκειται για μια «ζωντανή» τεχνική την οποία οι ειδικοί ονομάζουν «in vivo» και επιτρέπει την απευθείας εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων στη μήτρα μέσα σε μια κάψουλα σιλικόνης, σε αντίθεση με την υπάρχουσα «in vitro» κατά την οποία το γονιμοποιημένο ωάριο αναπτύσσεται στο εργαστήριο επί τέσσερις ημέρες.

Το ειδικό περίβλημα σιλικόνης στο οποίο εισέρχεται το ωάριο είναι λίγο μικρότερο από 1 χιλιοστό και διαθέτει μικροσκοπικές τρυπίτσες ώστε να επιτρέπει στο έμβρυο να έρχεται σε επαφή με ορμόνες ή άλλα φυσικά χημικά που υπάρχουν στη μήτρα της μητέρας και βοηθούν στην ανάπτυξή του.

Λίγες ημέρες αργότερα αφαιρείται το περίβλημα και το γονιμοποιημένο ωάριο συνεχίζει κανονικά την ανάπτυξή του. Μέχρι στιγμής πιλοτική έρευνα μικρής κλίμακας που πραγματοποιήθηκε στο Βέλγιο, έδειξε ότι η νέα μέθοδος βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του εμβρύου αποφεύγοντας έτσι μελλοντικές ανωμαλίες.

Σήμερα άρχισε η δοκιμή της μεθόδου στη Βρετανία και σύντομα αναμένεται να αρχίσουν δοκιμές και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο.

Ήδη βρετανοί επιστήμονες δηλώνουν πως εάν μπορέσουν να αντικαταστήσουν το εργαστήριο με τη μήτρα στο 90% της όλης διαδικασίας, τότε θα πρόκειται για μια νέα σελίδα στην ιστορία της εξωσωματικής γονιμοποίησης.