Ένα νέο γενετικό τεστ μπορεί να βοηθήσει εκατοντάδες χιλιάδες μεσήλικες άνδρες, οι οποίοι εκ πρώτης όψεως φαίνονται υγιείς, να εντοπίσουν την πιθανότητα ανάπτυξης καρδιακών προβλημάτων.

Το «θαυματουργό» τεστ που υπόσχεται να απαλλάξει τους άνδρες από το άγχος, δημιούργησαν οι ειδικοί του University College London. Εντοπίζει μια συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη η οποία συνδέεται με την εμφάνιση καρδιαγγειακών νόσων.

Μέχρι στιγμής έχει δοκιμαστεί σε 2.742 μεσήλικες άνδρες με μέσο όρο ηλικίας 56 ετών, από τους οποίους οι 270 είχαν ήδη αναπτύξει καρδιακά προβλήματα.

Αναλύοντας δείγμα του DNA τους, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι 55 από τους καρδιοπαθείς έφεραν τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι εάν οι 55 άνδρες είχαν κάνει το τεστ εγκαίρως θα είχαν ήδη καταταγεί στην ομάδα υψηλού κινδύνου και με τη βοήθεια θεραπευτικής αγωγής (π.χ. στατινών) θα μπορούσαν να είχαν αποτρέψει την εκδήλωση της νόσου.

Το τεστ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά σε δύο χρόνια προς 53 ευρώ περίπου.

Για την ώρα μπορεί να εντοπίσει μόνο μια γενετική μετάλλαξη, παρόλα αυτά οι βρετανοί επιστήμονες στοχεύουν τώρα στη βελτίωσή του. Ήδη προσπαθούν να αναπτύξουν ένα τεστ, το οποίο θα αναλύει ένα δείγμα DNA από το την παρειά του εξεταζόμενου και θα εντοπίζει ταυτόχρονα περίπου έξι με επτά μεταλλάξεις.

Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο ότι μελλοντικά η συγκεκριμένη εξέταση θα μπορεί βοηθήσει και τις γυναίκες.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: