Διπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν πυρετικές κρίσεις έχουν τα παιδιά που κάνουν πολλαπλά εμβόλια σε σχέση με εκείνα που τα κάνουν ξεχωριστά, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε παιδιά ηλικίας από 12 έως 23 μηνών, όσα είχαν κάνει το τετραπλό εμβόλιο ProQuad (κατά της ιλαράς, της παρωτίτιδας, της ερυθράς, της ανεμεβλογιάς) διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν πυρετικές κρίσεις συγκριτικά με τα παιδιά εκείνα που είχαν κάνει ένα ξεχωριστό εμβόλιο για ανεμεβλογιά και ένα τριπλό για τις υπόλοιπες ασθένειες.

Οι ερευνητές συνέκριναν τα στοιχεία 43.000 παιδιών που είχαν κάνει το τετραπλό εμβόλιο με εκείνα 315.000 παιδιών που είχαν κάνει 2 ξεχωριστά εμβόλια, περίπου 7-10 μέρες μετά τον εμβολιασμό.

Όπως επισημαίνει μάλιστα η δρ. Νίκολα Κλάϊν, επικεφαλής της έρευνας και διευθύντρια του κέντρου «Kaiser Permanente Vaccine Center», για κάθε 10.000 παιδιά στα οποία είχε χορηγηθεί το ProQuad, τα 9 εμφάνιζαν πυρετική κρίση, σε σχέση με 4 παιδιά στην περίπτωση του ξεχωριστού εμβολιασμού.