Επικίνδυνα για την υγεία κρίνονται από τους ειδικούς τα υπερβολικά φθηνά σκευάσματα για τη λεύκανση των δοντιών, τα οποία διατίθενται ευρέως μέσω ίντερνετ.
Σύμφωνα με τη Βρετανική Ακαδημία Κοσμητικής Οδοντιατρικής πολλά από αυτά, που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν ξεπερνούν τα 12 ευρώ, έχουν υπερβολικά υψηλά επίπεδα λευκαντικών χημικών ουσιών με αποτέλεσμα να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των χρηστών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνει πως η περιεκτικότητα των προϊόντων αυτών σε υπεροξείδιο του υδρογόνου – χημική ουσία που χρησιμοποιείται και σε βαφές μαλλιών που ξανοίγουν το χρώμα – δεν πρέπει να ξεπερνά το 6%.

Μάλιστα κάποια από τα προϊόντα που πωλούνται μέσω διαδικτύου και έχουν σχεδόν το διπλάσιο από το επιτρεπόμενο όριο του χημικού, όχι μόνο διαβρώνουν τα δόντια αλλά προκαλούν από φουσκάλες μέχρι και εγκαύματα στα ούλα.

Αυτό συμβαίνει γιατί τα λευκαντικά προϊόντα που πωλούνται μέσω ίντερνετ συνήθως διαθέτουν καλούπια χαμηλής ποιότητας με αποτέλεσμα η χημική πάστα που προστίθεται σ’ αυτά να διαχέεται σε ολόκληρη τη στοματική κοιλότητα, προκαλώντας σοβαρές πληγές.