Συσκευή που ρυθμίζεται ανάλογα με τις προτιμήσεις των γονιών και «κόβει» την τηλεόραση και τον ηλεκτρονικό υπολογιστή βοηθά στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας!

Στη διετή μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο συμμετείχαν συνολικά 70 παιδιά από τεσσάρων έως επτά ετών με υπερβολικά υψηλό δείκτη μάζας σώματος για την ηλικία τους. Όλα παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν παιχνίδια στον ηλεκτρονικό υπολογιστή επί περίπου 14 ώρες την εβδομάδα.

Οι ειδικοί χώρισαν τα παιδιά σε δύο ομάδες: μια στην οποία τα παιδιά βρίσκονταν υπό περιορισμό με τη βοήθεια της ειδικής συσκευής ελέγχου και μια στην οποία οι γονείς έπρεπε να περιορίσουν τον χρόνο της παρακολούθησης.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι με τη βοήθεια της συσκευής κατάφεραν να μειώσουν σταδιακά τον χρόνο παρακολούθησης των παιδιών της πρώτης ομάδας κατά 50% και μάλιστα χωρίς πολλούς καυγάδες.

Μετά το τέλος της μελέτης μάλιστα παρατήρησαν ότι το 30% των παιδιών που ελέγχονταν από τη συσκευή TV Allowance είχαν μειώσει σημαντικά το βάρος τους, συγκριτικά με το 18% της άλλης ομάδας.

Αν και ο χρόνος της άσκησης δεν διέφερε ανάμεσα στις δύο ομάδες, ωστόσο οι ερευνητές πιστεύουν ότι ο χρόνος που περνούν τα παιδιά καθηλωμένα μπροστά στους δέκτες τα οδηγεί πολλές φορές σε κακές διατροφικές επιλογές, υποκινούμενες από τις τηλεοπτικές διαφημίσεις.