Η σύγχρονη, πιεστική καθημερινότητα φθείρει τον οργανισμό μας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε γνωστή βρετανική αλυσίδα φαρμακείων, η επιβάρυνση είναι τόσο μεγάλη που η καρδιά μας γερνά πολύ πιο γρήγορα από το υπόλοιπο σώμα.

Η συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση αλκοόλ, σε συνδυασμό με το κάπνισμα, την κακή διατροφή και την καθιστική ζωή βάζουν την καρδιά μας στον κίνδυνο της πρόωρης γήρανσης.

Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «ωρολογιακή βόμβα», ενώ επισημαίνουν ότι τα τελευταία χρόνια ο σύγχρονος άνθρωπος κάνει καταχρήσεις που απειλούν τη ζωή του.

Η μελέτη έδειξε ότι η καρδιά ενός μέσου ανθρώπου τείνει να είναι κατά πέντε χρόνια πιο γερασμένη σε σχέση με τον υπόλοιπο οργανισμό. Συγκεκριμένα, για τους μη καπνιστές η διαφορά μειωνόταν στα δύο χρόνια ενώ για τους καπνιστές εκτοξευόταν στα 14-15 χρόνια.

Βάσει των στοιχείων, οι άνδρες καπνιστές βρίσκονταν σε ελαφρώς χειρότερη κατάσταση από τις γυναίκες.

Οι ειδικοί κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι αν και η κατάσταση είναι ανατρέψιμη, ωστόσο οι πολίτες οφείλουν να αναλάβουν δράση άμεσα κόβοντας τις βλαβερές συνήθειες και ακολουθώντας ένα καθημερινό πρόγραμμα με ισορροπημένη διατροφή και συστηματική άσκηση.