Αυτό φαίνεται ότι πιστεύουν οι περισσότεροι ασθενείς όσον αφορά στα φάρμακα που αγοράζουν. Ακόμη και αν πρόκειται για ψευδοφάρμακα, η υπερτίμηση σε συνδυασμό με τον παράγοντα ψυχολογία, έχουν τελικά θεραπευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, όσοι αγοράζουν ακριβά τα φάρμακά τους, ακόμη και αν αυτά είναι …καραμέλες, τείνουν να έχουν πιο άμεσα αποτελέσματα.

Αυτό συμβαίνει γιατί, όπως υποστηρίζουν ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ και του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), ο ψυχολογικός παράγοντας παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην διαδικασία της ανάρρωσης.

Το υψηλό αντίτιμο δημιουργεί ελπίδες από την πλευρά των ασθενών με αποτέλεσμα να βελτιώνεται η κατάστασή τους.

Στην μελέτη τους συμμετείχαν 82 εθελοντές. Στους μισούς χορηγήθηκαν ψευδο-παυσίπονα που στοίχιζαν 2,5 δολάρια ανά δόση και στους άλλους μισούς φάρμακα των 0,10 δολαρίων ανά δόση. Το 85% των συμμετεχόντων που νόμιζαν ότι έπαιρναν ακριβά φάρμακα δήλωσαν ότι αισθάνονται λιγότερο πόνο μετά τη λήψη τους, σε σχέση με το 61% εκείνων που ακολουθούσαν την φθηνή θεραπεία.

Σε δημοσίευμά τους στην επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association», οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη αντίδραση, γνωστή και ως «placebo effect», είναι ίσως μια από τις πιο απρόβλεπτες δυνάμεις του σύμπαντος. Το ακριβό στο μυαλό των ασθενών πολλές φορές συνδυάζεται με το καλό αποτέλεσμα: πληρώνοντας δηλαδή κάποια πράγματα αδρά, βάσει της έρευνας, τείνουμε να τα εκτιμούμε περισσότερο.