Με καρκίνο φαίνεται να συνδέεται η ορμονοθεραπεία που ακολουθούν εκατομμύρια εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, σύμφωνα με τελευταία έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Όπως γράφει η επιθεώρηση «Journal of American Medical Association» οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας διαπίστωσαν πως ο συνδυασμός οιστρογόνων και προγεστίνης, συνεχίζει να αυξάνει τον κίνδυνο για την εμφάνιση καρκίνου ακόμη και μετά τη λήξη της θεραπείας.

Συγκεκριμένα, 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το «κοκτέιλ» ορμονών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης οποιασδήποτε μορφής καρκίνου κατά 24% και του καρκίνου του μαστού κατά 27%.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της λήψης τους οι δύο ορμόνες διπλασιάζουν την πιθανότητα θρομβώσεων, ενισχύοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου.

Στη μελέτη συμμετείχαν συνολικά 27.347 εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, ηλικίας 50-79 ετών: κάποιες από αυτές ακολούθησαν ορμονοθεραπεία οιστρογόνων και προγεστίνης, ενώ στις υπόλοιπες χορηγήθηκαν ψευδοφάρμακα.

Παρακολουθώντας την κατάσταση της υγείας τους, οι ειδικοί διαπίστωσαν πως μετά το τέλος της ορμονοθεραπείας, πολλές από τις ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου ορμονικού συνδυασμού, όπως π.χ. η μείωση της πιθανότητας κατάγματος ή εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, έδειξαν να εξασθενούν.

Αντίθετα, η αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων άρχισε να υποχωρεί, και οι γυναίκες αυτές αντιμετώπιζαν και πάλι τους αρχικούς κινδύνους, σαν να μην είχαν πάρει ορμόνες. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η λήψη του κοκτέιλ οιστρογόνων και προγεστίνης υπερκαλύπτουν τα οφέλη.

Κάτι τέτοιο, τονίζουν, σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες ορμόνες θα πρέπει να λαμβάνονται μόνο όταν ο γιατρός κρίνει ότι είναι απολύτως απαραίτητες, στη μικρότερη δυνατή ποσότητα και για περιορισμένο χρονικό διάστημα.