Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα της επέμβασης κατά της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, δεν λείπουν ωστόσο και οι παρενέργειες, όπως υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «American Journal of Gastroenterology» όπου δημοσιεύθηκε η μελέτη του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον, μέχρι τώρα οι περισσότερες έρευνες επικεντρώνονταν στην βραχυπρόθεσμη αποτελεσματικότητα της επέμβασης, η οποία άγγιζε το 85%-95%.

Τώρα οι ειδικοί κατάφεραν να συγκεντρώσουν στοιχεία από 288 ασθενείς που κατά το παρελθόν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση και είδαν πως και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι αρκετά ενθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τα ευρήματά τους μακροπρόθεσμα το κάψιμο στην καρδιά, έδειξε να βελτιώνεται μετεγχειρητικά στο 90% των ασθενών και να θεραπεύεται πλήρως στο 67%.

Η παλινδρόμηση βελτιώθηκε στο 92%, και σταμάτησε στο 70%, ενώ η δυσκολία στην κατάποση (γνωστή και ως δυσφαγία) βελτιώθηκε και εξαφανίστηκε στους περισσότερους ασθενείς.

Αν και η βελτίωση του βήχα αφορούσε το 69% των ασθενών παρόλα αυτά, δεν παρατηρήθηκε πλήρης θεραπεία του συγκεκριμένου συμπτώματος.

Όπως διαπίστωσαν μάλιστα οι ειδικοί, υπήρξαν και παρενέργειες, καθώς το 2% των ασθενών εμφάνισε δυσφαγία, σύμπτωμα που δεν είχαν πριν την επέμβαση, στο 11% προκλήθηκε διάρροια και στο 9% υπερβολικό πρήξιμο.