Προστασία κατά της μελλοντικής εμφάνισης άσθματος φαίνεται ότι προσφέρει η γνωστή σε όλους μας ασπιρίνη, σύμφωνα με δεκαετή έρευνα αμερικανών επιστημόνων.

Σύμφωνα με το επιστημονικό έντυπο «Thorax», στη μελέτη του Νοσοκομείου Brigham and Woman και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ συμμετείχαν συνολικά 37,000 γυναίκες ηλικίας 45 ετών και άνω, οι οποίες έως τότε δεν είχαν εμφανίσει άσθμα, αλλεργίες, ή κάποια σοβαρή ασθένεια.

Οι ειδικοί χώρισαν τις γυναίκες σε 2 ομάδες: στην πρώτη ομάδα χορήγησαν 100mg ασπιρίνης κάθε δεύτερη μέρα, ενώ στη δεύτερη έδωσαν ψευτοφάρμακα.

Διαπίστωσαν λοιπόν, ότι η τακτική λήψη ασπιρίνης μακροχρόνια μπορεί να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης του άσθματος κατά 10%.

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια από την έναρξη της έρευνας, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι οι 872 γυναίκες από εκείνες που έπαιρναν ασπιρίνη εμφάνισαν άσθμα σε αντίθεση με τις 963 που λάμβαναν τα εικονικά φάρμακα. Επιπλέον, πρόσεξαν ότι το παυσίπονο δεν είχε καμία ευεργετική δράση στις παχύσαρκες γυναίκες με δείκτη μάζας σώματος μεγαλύτερο του 30.