Η εξαγωγή του μυελού των οστών επιταχύνει τη διαδικασία της αποκατάστασης των καταγμάτων, υποστηρίζουν αμερικανοί επιστήμονες.

Πειράματα σε ποντίκια που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου Γιέηλ έδειξαν ότι με την απομάκρυνση του μυελού των οστών επιτυγχάνονταν ταχύτερη αποκατάσταση των οστών που είχαν υποστεί κάταγμα.

Οι ερευνητές τρύπησαν το οστό του άκρου των τρωκτικών και αφαίρεσαν τον μυελό των οστών.

Στη συνέχεια, χώρισαν τα πειραματόζωα σε δύο ομάδες. Στη μια από αυτές, τα ποντίκια ακολούθησαν ορμονοθεραπεία έτσι ώστε να ενισχυθεί η ανάπτυξη νέου οστικού ιστού. Τέλος, οι ειδικοί υπέβαλλαν τα τρωκτικά σε ακτινογραφίες προκειμένου να δουν κατά πόσο υπήρχε αποκατάσταση των καταγμάτων και σε ποιο βαθμό.

Αρχικά λοιπόν, παρατήρησαν ότι και οι δύο ομάδες είχαν δημιουργήσει νέα οστική μάζα στον πυρήνα του οστού, εκεί δηλαδή που υπήρχε ο μυελός των οστών.

Στην πορεία όμως διαπίστωσαν, ότι στα ποντίκια που δεν ακολουθούσαν οποιαδήποτε θεραπεία, η μάζα αυτή μέσα σε λίγες εβδομάδες εξαφανιζόταν και στη θέση της δημιουργούνταν εκ νέου μυελός των οστών. Αντίθετα, σε όσα ποντίκια είχε χορηγηθεί παραθυρεοειδική ορμόνη, η οστική μάζα συνέχιζε να αναπτύσσεται ενώ ο μυελός δεν είχε επανέλθει.

Όπως εκτιμούν οι ειδικοί, η πολλά υποσχόμενη τεχνική αφού είχε τέτοια αποτελέσματα σε ποντίκια, θα μπορούσε ενδεχομένως να προσφέρει λύση για γρήγορη αποκατάσταση των οστών και στον άνθρωπο.