Τεχνητά ανθρώπινα ωάρια και σπερματοζωάρια εκτιμούν ότι θα μπορούν να αναπτύξουν σε λίγα χρόνια οι ειδικοί. Κάτι τέτοιο, πιστεύουν, θα μπορεί να προσφέρει λύση σε ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας.

Οι ερευνητές μάλιστα αποκλείουν τη δυνατότητα χρήσης των τεχνητών γαμετών από ομοφυλόφιλα ζευγάρια προκειμένου να αποκτήσουν βιολογικούς απογόνους, υποστηρίζοντας ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να «πάρει» κανείς ωάριο ή σπερματοζωάριο από άνδρες ή γυναίκες ανίστοιχα.

Η δημιουργία των τεχνητών ωαρίων και σπερματοζωαρίων εκτιμούν ότι είναι εφικτή με τη χρήση εμβρυικών βλαστικών κυττάρων ή ακόμη με τη βοήθεια δερματικών κυττάρων ή νωτιαίου μυελού του γονέα. Εκτιμάται ότι οι επιστημονικές προσπάθειες θα διαρκέσουν περίπου 20 χρόνια.

Για την ώρα η βρετανική νομοθεσία επιτρέπει τη χρήση τεχνητών γαμετών στην έρευνα, ωστόσο την απαγορεύει για την επίτευξη ανθρώπινης γονιμοποίησης.

Υπάρχουν παρόλα αυτά και οι επιστήμονες που βλέπουν τις επιστημονικές εξελίξεις στον συγκεκριμένο τομέα με επιφύλαξη. Η αμφιλεγόμενη τεχνική έχει ήδη εφαρμοσθεί σε ποντίκια. Ο οργανισμός ωστόσο που δημιουργήθηκε δεν κατάφερε να επιβιώσει, καθώς έφερε πολλέ γενετικές ανωμαλίες.