Οι δίαιτες-εξπρές αλλά και η κραιπάλη στο φαγητό μπορεί να μειώσουν το προσδοκώμενο όριο ζωής, υποστηρίζουν Σκωτσέζοι επιστήμονες.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης διαπίστωσαν ότι η διάρκεια ζωής ψαριών, στα οποία αρχικά δόθηκε πολύ μεγάλη ποσότητα φαγητού και στη συνέχεια ακολουθήθηκε αυστηρή δίαιτα, μειώθηκε κατά 25%. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο “Proceedings of the Royal Society”.

Ο καθηγητής Neil Metcalfe υποστήριξε ότι τα ψάρια που υποβλήθηκαν σε αυτό το πείραμα δεν χρειάστηκε να κάνουν παραπάνω προσπάθεια για να αναπνεύσουν –τα αρσενικά συνέχισαν να έχουν έντονα χρώματα όπως συνήθως και τα θηλυκά συνέχισαν να παράγουν το ίδιο αριθμό αυγών. Παρ΄ όλα αυτά, ο μέσος όρος ζωής τους ήταν τα ¾ του μέσου όρου ζωής όσων ψαριών κατανάλωναν μια συγκεκριμένη ποσότητα φαγητού καθημερινά.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να αφορούν και εφήβους ή παιδιά που ακολουθούν ακραία πρότυπα διατροφής, ακριβώς επειδή βρίσκονται στην ανάπτυξη.

Ο καθηγητής Metcalfe πάντως τονίζει ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του μπορεί να ισχύουν για όσους ακολουθούν μια συγκεκριμένη διατροφή για ορισμένες εβδομάδες, η οποία ακολουθείται από εντελώς διαφορετικές διατροφικές συνήθειες και όχι σε όσους απλώς παραλείπουν γεύματα στην καθημερινότητά τους.