Μας ομορφαίνουν τη ζωή, μας σαγηνεύουν με το άρωμά τους και μας αποκαλύπτουν τα μυστικά τους. Oλοένα και περισσότερο σήμερα, η κοσμητολογία στρέφεται στη βοτανολογία για να ανακαλύψει τα σπάνια χαρίσματα των λουλουδιών. Παραδοσιακά, ο Μάιος μας κάνει να σκεφτόμαστε τα λουλούδια. Έχετε αναλογιστεί με πόσους τρόπους τα χρησιμοποιούμε; Φυτεύουμε λουλούδια στη βεράντα ή στον κήπο για να ομορφύνουμε το χώρο, αγοράζουμε όμορφα μπουκέτα και στολίζουμε το σπίτι μας, προσφέρουμε ανθοδέσμες για να εκφράσουμε τα συναισθήματά μας, φτιάχνουμε αιθέρια έλαια…




Σύμβολο θηλυκότητας, εκφράζουν τη ρομαντική μας διάθεση, αλλά και τις καλλιτεχνικές μας ανησυχίες. Από το πιο ταπεινό λουλούδι έως το πιο εξωτικό, όλα έχουν τη δική τους ιστορία να πουν. «Τα άνθη μάς δίνουν μια αίσθηση ευεξίας και φρεσκάδας, λάμψης και πολυτέλειας, ενώ παράλληλα μας χαρίζουν την υπέροχη ευωδιά τους. Πέραν όμως αυτού, χάρη στην πλούσια σύνθεσή τους σε πολυφαινόλες, σάκχαρα, τανίνες, φλαβονοειδή, έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την επιδερμίδα, όπως αντιοξειδωτικές, αντιγηραντικές, αντισηπτικές, ενυδατικές και μαλακτικές», εξηγεί ο κ. Νίκος Κουτσιανάς, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apivita Α.Ε.



O πρώτος που αναρωτήθηκε αν τα φυτά έχουν ψυχή, ανεξάρτητα από την ανικανότητά τους να μετακινούνται, ήταν ο Αριστοτέλης, ενώ ο Ιπποκράτης χρησιμοποίησε τις μοναδικές τους ιδιότητες στην ιατρική. Oι αρχαίοι Αιγύπτιοι πίστευαν ότι θεϊκή δύναμη περικλείεται στο άρωμά τους, ενώ δεκάδες είναι οι μύθοι και οι ιστορίες από την αρχαία Ελλάδα, τη Ρώμη και τη Βίβλο. Ίσως δεν ήταν τυχαίο ότι η Αφροδίτη, η θεά της ομορφιάς, του έρωτα και της αγάπης, ήταν και η προστάτιδα των λουλουδιών.
Σήμερα, οι ερευνητές των μεγάλων οίκων καλλυντικών ταξιδεύουν ως τα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου προκειμένου να συλλέξουν το είδος που θα αποκαλύψει το μυστικό της νεότητας. Και ύστερα, πίσω στα εργαστήριά τους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, θα προσπαθήσουν να απομονώσουν το μοναδικό συστατικό που θα εξασφαλίσει την επιτυχία της ανακάλυψης και με την πρόοδο της έρευνας να φτιάξουν κρέμες και υπέροχα αρώματα που υπόσχονται να μας κάνουν να «ανθίζουμε» όλο το χρόνο.





Τριαντάφυλλο

Σύμβολο της αγάπης για το άρωμα και την ομορφιά του. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, το δημιούργησε η Κυβέλη για να εκδικηθεί τη θεά Αφροδίτη, παρουσιάζοντας κάτι πιο όμορφο από την ίδια. Λένε ότι το ίδιο το λουλούδι αντιπροσωπεύει την τελειότητα, ενώ τα αγκάθια, τα εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για να φτάσεις στην τελειότητα. Το ρόδο οφείλει το όνομά του στο ρόδινο χρώμα, το χρώμα της υγείας. Oι αρχαίοι Ρωμαίοι συνήθιζαν να κάνουν το μπάνιο τους σε νερό με ροδοπέταλα, επειδή έχουν την ικανότητα να διεγείρουν το νευρικό σύστημα. Άλλωστε, παλιότερα το χρησιμοποιούσαν περισσότερο ως φάρμακο για τους πονοκεφάλους, για την αντιμετώπιση της διάρροιας, για αντισηπτικό, για την κατάθλιψη και την υστερία. O καρπός της αγριοτριανταφυλλιάς είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές βιταμίνης C. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι το τριαντάφυλλο θεωρείται ο βασιλιάς των λουλουδιών και είναι το αγαπημένο των κοσμητολόγων, καθώς είναι πλούσιο σε αναπλαστικές, τονωτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Βοηθά το δέρμα να διατηρείται απαλό, βελτιώνει την υφή και καταπολεμά την ξηρότητα. Αν και υπάρχουν περίπου 30.000 ποικιλίες, αυτή από την οποία παράγεται το ροδέλαιο είναι το «Ρόδο της Δαμασκού», που καλλιεργείται στη Βουλγαρία, στην Τουρκία και στο Μαρόκο. Για 50 γρ. χρειάζεται ένας τόνος από πέταλα! Αυτό εξηγεί την ιδιαίτερα υψηλή τιμή του. Η συγκομιδή γίνεται νωρίς το πρωί και στη διάρκεια της απόσταξης πρέπει η θερμοκρασία να είναι ακριβής, ώστε να μην καταστραφεί το άρωμα. (βλ. στο Body&Mind τα θέματα «Ρόδινο μέλλον», σελ. 36 και «Τα ονόματα του ρόδου», σελ. 40).


Annick Goutal Crème Splendide Corps, θρεπτική και συσφιγκτική κρέμα σώματος για απαλό δέρμα
Κορρές Φυσικά Προϊόντα Άγριο Τριαντάφυλλο, κρέμα προσώπου για ενυδάτωση και λάμψη, για κανονικές και ξηρές επιδερμίδες
Dior J’ Αdore L’ Αbsolu, το νέο άρωμα με νότες τούρκικου τριαντάφυλλου
Babé Regenerador, λάδι που τρέφει, αναγεννά και ενυδατώνει σε βάθος το δέρμα




Για τόνωση και ηρεμία
Το όνομά του είναι περσικό και αν το τριαντάφυλλο θεωρείται ο βασιλιάς των λουλουδιών, το γιασεμί με τα άσπρα μικρά λουλουδάκια είναι η βασίλισσα των αρωμάτων. Η μυρωδιά του, βαριά και πλούσια, αποτελεί τη βασική νότα των περισσότερων αρωμάτων. Συμβολίζει τον έρωτα, η ευωδιά του απελευθερώνει τη φαντασία, διεγείρει τον αισθησιασμό και διώχνει τα αρνητικά συναισθήματα. Στην Ινδία χρησιμοποιούν το λάδι του για να προστατευτούν από την «κακή ενέργεια». Έχει ιδιότητες χαλαρωτικές, ηρεμεί τους μυϊκούς πόνους, βοηθά στις ωδίνες του τοκετού και στην κατάθλιψη. Συνιστάται για τα ερεθισμένα και ευαίσθητα δέρματα και για βελτίωση των ραγάδων. Το αιθέριο έλαιο του γιασεμιού συγκαταλέγεται (όπως και το τριαντάφυλλο) στην κατηγορία των ακριβών πρώτων υλών των σύγχρονων καλλυντικών. Τα λουλούδια του φυτού είναι πολύ ντελικάτα, γι’ αυτό και η συγκομιδή γίνεται με το χέρι τις πρώτες πρωινές ώρες, τότε που τα άνθη είναι ακόμα ανοιχτά. Γι’ αυτόν το λόγο, η μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι η σύνθλιψη των πετάλων και όχι η απόσταξη. Για να παρασκευαστούν 500 γρ. ελαίου, χρειάζονται γύρω στα 500 κιλά λουλούδια.




Apivita First Line, κρέμα ημέρας με γιασεμί και μυρτιά για τις πρώτες ρυτίδες και γραμμές έκφρασης
Bodhi Sattva jasmine massage & body oil, έλαιο για μασάζ από τη σειρά Pleasure
Jil Sander Style, απλό και φυσικό άρωμα από ντελικάτο γιασεμί και γοητευτική ίριδα
Priorities, jasmin bodymilk, ενυδατικό γαλάκτωμα σώματος




Για άμυνα και προστασία
Το μοναδικό σχήμα και η ασυνήθιστη ομορφιά της είναι οι λόγοι που η ορχιδέα θεωρείται το κόσμημα των λουλουδιών. Είναι ένα από τα πιο δημοφιλή λουλούδια και η φήμη της εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο. Από την Κίνα και την Ιαπωνία, όπου θαυμάζεται για το άρωμά της, έως τη Μαδαγασκάρη, τη Νότια Αμερική, την Αγγλία και τη χώρα μας -με τις ορχιδέες της Ρόδου- συμβολίζει τον πλούτο, την πολυτέλεια, αλλά και την αρρενωπότητα. Άλλωστε, το όνομά της το οφείλει στον αρχαίο έλληνα φιλόσοφο Θεόφραστο, ο οποίος θεωρείται ο πατέρας της βοτανικής. Υπάρχουν γύρω στα 30.000 διαφορετικά είδη ορχιδέας. Παλιότερα θεωρούνταν εξωτικό λουλούδι, αλλά η ορχιδέα έχει την ικανότητα να μεγαλώνει σε οποιοδήποτε κλίμα, σε αντίξοες συνθήκες, ακόμα και μέσα στο χιόνι. Αυτή η ικανότητα να επιζεί σε τόσο διαφορετικά περιβάλλοντα, η ανθεκτικότητα και η μακροζωία της είναι που έδωσαν το ερέθισμα στους ανθρώπους της κοσμητολογίας να την συμπεριλαμβάνουν στις έρευνές τους και να μελετήσουν τις ιδιότητές της. Ανακάλυψαν ότι η μαύρη ορχιδέα έχει αντιοξειδωτική δύναμη συγκρίσιμη με εκείνη του πράσινου τσαγιού. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύει το δέρμα από περιβαλλοντικούς παράγοντες που το ταλαιπωρούν. Διεγείρει τις ίνες του κολλαγόνου και της ελαστίνης και μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι η λευκή ορχιδέα μπορεί να ρυθμίσει τη μικροκυκλοφορία και να συμβάλει στην ενυδάτωση της επιδερμίδας.


Guerlain Orchidée Impériale, μια πλούσια και θρεπτική αντιγηραντική κρέμα προσώπου για τις απαιτητικές και ξηρές επιδερμίδες
Tom Ford, Black Orchid Voile de Fleur, κρέμα για ένα αρωματισμένο μπάνιο
L’Οccitane, Eau de Vanilliers, άρωμα με απόσταγμα από καρπό ορχιδέας




Για αισθησιασμό και αναζωογόνηση

Ιλάνγκ-ιλάνγκ, λωτοί, νούφαρα, μονόι, ιβίσκοι είναι μερικά από τα λουλούδια που μας φέρνουν στο νου μακρινά και παραδεισένια μέρη. Μας θαμπώνουν με την ομορφιά τους, ωστόσο οι ιδιότητές τους δεν σταματούν στην εξωτερική εμφάνιση… Θα συναντήσετε συχνά μερικά από τα πολύτιμα συστατικά τους σε καλλυντικά προϊόντα και αρώματα. Για παράδειγμα, το έλαιο από τα ροζ και κίτρινα λουλουδάκια του ιλάνγκ-ιλάνγκ συνιστάται για τα μεικτά και λιπαρά δέρματα γιατί ρυθμίζει τη λιπαρότητα, ενώ το άρωμά του χρησιμοποιείται ως νότα στην αρωματοποιία. O οίκος Chanel, κάνοντας μια έρευνα σε όλο τον κόσμο, βρήκε τελικά στη Μαδαγασκάρη τη βανίλια πλανιφόλια, το φυτό που περιέχει τις περισσότερες πολυκετόνες (μόρια που δρουν κατά της γήρανσης). Στην Πολυνησία εδώ και αιώνες οι γυναίκες χρησιμοποιούν το λάδι από το φυτό μονόι στα μαλλιά και στο σώμα για να τα διατηρούν απαλά, λαμπερά και ενυδατωμένα. Από την ομορφιά των χρωμάτων και τη γεύση των καρπών του λωτού μαγεύτηκαν οι σύντροφοι του Oδυσσέα. Σύμβολο του ήλιου, παίρνουμε από το εκχύλισμά του τις αναζωογονητικές και συσφιγκτικές ιδιότητές του για την επιδερμίδα μας. O ιβίσκος είναι πλατιά διαδεδομένος στην κινεζική ιατρική και στην Ινδία χρησιμοποιούν το απόσταγμα από τα κόκκινα λουλούδια του, γνωστό για τις καταπραϋντικές και τονωτικές του ιδιότητες, για να αντιμετωπίσουν την ξηροδερμία και διάφορα προβλήματα του τριχωτού της κεφαλής.


Chanel Sublimage eye, μια θρεπτική κρέμα αντιγήρανσης για την περιοχή γύρω από τα μάτια, από τη σειρά Précision
Kenzoki Exfoliating Gentlemask, κρέμα απολέπισης με εκχυλίσματα λωτού από τη σειρά Relaxant
Lacôste Dream of Pink, με νότες καρδιάς από το άνθος του λωτού
Sephora Douche Wash, αφρόλουτρο με λάδι μονόι
Herbal Essences, μάσκα μαλλιών βαθιάς ενυδάτωσης με εκχυλίσματα ιβίσκου l