Κινέζοι ανακάλυψαν πρωτοποριακή μέθοδο καλλιέργειας λαχανικών τεραστίων διαστάσεων, στέλνοντας αρχικά τους σπόρους… στο διάστημα!

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε πειραματικά τη δεκαετία του ’80 με σκοπό τη δραστική αντιμετώπιση του υποσιτισμού. Οι σπόροι έμπαιναν σε τροχιά γύρω από τη γη για δύο εβδομάδες και στη συνέχεια επέστρεφαν για τη…γήινη καλλιέργειά τους.

Οι ειδικοί της Ακαδημίας Αγροτικών Επιστημών της Γκουανόνγκ διαπίστωσαν ότι η απουσία βαρύτητας βοηθούσε στην ταχύτατη ανάπτυξη των λαχανικών, που ήταν προικισμένα με μια δόση γιγαντισμού. Για παράδειγμα, οι ντομάτες, που καλλιεργούνται με αυτόν τον τρόπο, ζυγίζουν 9,5 κιλά, οι πιπεριές φτάνουν τα 23 εκατοστά σε μήκος, ενώ οι κολοκύθες και τα καρπούζια αγγίζουν τα 100 κιλά. Η τελευταία φορά που πραγματοποιήθηκε αυτό το πείραμα ήταν το 2006, όταν 2.000 σπόροι τέθηκαν σε τροχιά γύρω από τη γη με το δορυφόρο Shijian 8.

Τα γιγαντιαία φρούτα και λαχανικά έχουν ήδη πουληθεί στην Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και την Σιγκαπούρη, ενώ και το ενδιαφέρον ευρωπαϊκών εταιρειών είναι αυξημένο.