Ένα νέο, πολλά υποσχόμενο, πειραματικό φάρμακο κατά της ψωρίασης δημιούργησαν οι ειδικοί της φαρμακευτικής εταιρείας Johnson & Johnson’s.

Πρόκειται τη δραστική ουσία ustekinumab, η οποία, όπως έδειξε ο τρίτος κύκλος δοκιμών, σημειώνει πρωτοφανή αποτελεσματικότητα και δεν παρουσιάζει σοβαρές παρενέργειες. Το νέο φάρμακο έδειξε να ρυθμίζει την ψωρίαση με ενέσεις ανά τρίμηνο, με αποτελέσματα διάρκειας περίπου ενός έτους.

Σύμφωνα με την ιατρική επιθεώρηση The Lancet”, στη μελέτη διάρκειας 76 εβδομάδων συμμετείχαν συνολικά 1.766 ασθενείς οι οποίοι χωρίστηκαν σε 3 ομάδες: στην πρώτη χορηγούνταν ενέσεις των 45 mg, στην δεύτερη των 90 mg ενώ στην τρίτη ομάδα δίνονταν ψευδοφάρμακα.

Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, κατά τη δεύτερη εβδομάδα η ανακούφιση από τα συμπτώματα της ψωρίασης στους ασθενείς που λάμβαναν το φάρμακο άγγιζε το 50%. Μετά από 12 εβδομάδες θεραπείας, η θετική επίδραση του φαρμάκου στις δύο πρώτες ομάδες ανέρχονταν στο 75%, σε σχέση με την τρίτη ομάδα που σημείωσε μόλις 3,1% βελτίωση.


Κατά την 76η εβδομάδα οι ασθενείς που συνέχισαν να λαμβάνουν ενέσεις «συντήρησης», είχαν επιτύχει σταθεροποίηση της κατάστασής τους, σε αντίθεση με εκείνους που είχαν διακόψει νωρίτερα με αποτέλεσμα να έχει αρχίσει η σταδιακή εξασθένιση της θετικής επίδρασης του φαρμάκου.

Το νέο φάρμακο δεσμεύει δύο πρωτεΐνες οι οποίες σχετίζονται με τη φλεγμονή που συνοδεύει την ψωρίαση και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα.

Η εταιρεία ελπίζει ότι το φάρμακο ustekinumab θα λάβει σύντομα έγκριση κυκλοφορίας από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, ενώ εκτιμά ότι στις αρχές του επόμενου έτους θα έχει λάβει και την ανάλογη ευρωπαϊκή άδεια.