Τον καρκίνο του προστάτη φαίνεται ότι προλαμβάνει και καταπολεμά η λιαστή ντομάτα, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα.

Οι μέχρι τώρα έρευνες είχαν φτάσει σε αντικρουόμενα συμπεράσματα για το αν οι ντομάτες και το λυκοπένιο που περιέχουν προσφέρουν προστασία από τον καρκίνο του προστάτη. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα δεν είχε εντοπίσει καμία σχέση ανάμεσα στα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα ανδρών και τον κίνδυνο που διέτρεχαν να εμφανίσουν καρκίνο του προστάτη.

Όπως αναφέρει όμως τώρα το επιστημονικό έντυπο «Cancer Research», το «κλειδί» για τη θεραπεία του καρκίνου του προστάτη φαίνεται να είναι η επεξεργασία που υφίσταται η ντομάτα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Μισούρι, εντόπισαν σε λιαστές ντομάτες τον υδατάνθρακα FruHis, o οποίος έδειξε να προστατεύει τα τρωκτικά από την ανάπτυξη προστάτη.

Οι ερευνητές χώρισαν τα πειραματόζωα σε τέσσερις ομάδες: στην πρώτη χορήγησαν κανονική τροφή, στην δεύτερη τροφή με συμπλήρωμα σκόνης ντομάτας, στην τρίτη τροφή με συμπλήρωμα πάστα ντομάτας και στην τέταρτη τροφή με συμπλήρωμα πάστας ντομάτας με προσθήκη FruHis. Στη συνέχεια τους ενέχυσαν χημικές ουσίες προκειμένου να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι όσα ποντίκια ακολουθούσαν διατροφή πλούσια στον συγκεκριμένο υδατάνθρακα ζούσαν περισσότερο από τις υπόλοιπες ομάδες. Μάλιστα τα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου στην ομάδα με την προσθήκη FruHis περιορίζονταν μόλις στο 18%, συγκριτικά με την ομάδα της σκέτης πάστας ντομάτας που έφτανε το 43%, της σκόνης ντομάτας στο 39% και της κανονικής τροφής που εκτοξεύονταν στο 63%.

Σε εργαστηριακές συνθήκες, ο υδατάνθρακας FruHis προστατεύει τα κύτταρα από την οξείδωση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο, ενώ ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με το λυκοπένιο της ντομάτας έχει την ικανότητα να σκοτώνει τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα ευρήματα θα συμβάλλουν στη δημιουργία λιγότερο τοξικών θεραπειών κατά του καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη:
Πώς θα γίνετε ο προστάτης του προστάτη σας!
http://www.vita.gr/html/ent/760/ent.4760.asp

Ξεζουμίστε κόκκινες ντομάτες!
http://www.vita.gr/html/ent/279/ent.2279.asp

Αντιηλιακή η ντομάτα!
http://www.vita.gr/html/ent/023/ent.6023.asp

Ντομάτα για την ακμή
http://www.vita.gr/html/ent/930/ent.3930.asp