Το μέγεθος του εγκεφάλου δεν αντιστοιχεί στο δείκτη ευφυΐας του καθενός, υποστηρίζει τώρα νέα βρετανική έρευνα, ανατρέποντας έτσι τα υπάρχοντα δεδομένα.

Η μελέτη ανήκει στις ερευνητικές ομάδες του Ινστιτούτου Σάνγκερ και των πανεπιστημίων του Εδιμβούργου και του Κιλ. Όπως γράφει μάλιστα η επιθεώρηση «Nature Neuroscience», συγκρίνοντας τις συνάψεις (τις συνδέσεις δηλαδή εγκεφαλικών κυττάρων) θηλαστικών, εντόμων και μονοκύτταρων οργανισμών, οι ειδικοί κατάφεραν να εντοπίσουν σημαντικές διαφορές, γεγονός που υποδηλώνει ότι το μέγεθος του εγκεφάλου δεν έχει καμία σχέση με τη νοητική ικανότητα.

Τα τρία είδη οργανισμών τα οποία αντιπροσωπεύουν διαφορετικά στάδια της εξέλιξης της ζωής στη Γη και έπαιξαν τον ρόλο «κλειδί» στην έρευνα ήταν: ο μονοκύτταρος μύκητας της μαγιάς, το έντομο δροσόφιλα και το κοινό ποντίκι. Οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ενώ στις συνάψεις των θηλαστικών εντοπίζονταν 600 πρωτεΐνες, αντίθετα σε εκείνες της δροσόφιλας εντοπίζονταν μόλις 300, ενώ στο μύκητα της μαγιάς, που δεν διαθέτει εγκέφαλο, μόλις 25.

Οι ειδικοί συμπεραίνουν ότι για την ισχυρότερη εγκεφαλική λειτουργία ευθύνεται τελικά η πολυπλοκότητα στην επικοινωνία των συνάψεων και όχι τόσο ο αριθμός νευρικών κυττάρων.

Διαβάστε ακόμη:
Οι δρόμοι του μυαλού μας
http://www.vita.gr/html/ent/205/ent.1205.asp

Το καπέλο των λαθών!
http://www.vita.gr/html/ent/892/ent.5892.asp

Τα 7 κλειδιά για υγιή εγκέφαλο
http://www.vita.gr/html/ent/572/ent.6572.asp